Választás

2024.06.10. 15:47

A 2024-es önkormányzati választások eredményei Veszprém vármegyében, városainkban

Veszprém vármegyében az önkormányzati választás részvételi aránya a végső eredmény szerint 60,1 százalékos volt. A vármegyei listás választást a szavazatok 50,53 százalékát megszerezve a Fidesz–KDNP nyerte. Cikkünkben összegyűjtöttük az új vármegyei önkormányzat tagjait és azt, 15 városunkat ki vezeti majd októbertől polgármesterként.

Rimányi Zita

Hódmezõvásárhely , mozgóurna , szavazás , választás , szavazókõr , voks , szavazatszámlálás , urnabontás , urnazárás

Fotó: Béres Attila

A Veszprém Vármegyei Önkormányzatban 11 mandátumot kap a Fidesz–KDNP (Polgárdy Imre, Campanari-Talabér Márta, Varga Dávid, Tábori Ferenc, Lasztovicza Máté, Pál-Gyarmati Katalin, Fülöp Zoltán Lajos, Áldozó Tamás, Kis Virág, Végh László, Horváth Krisztián), két mandátumot a DK (Grőber Attila, Sibak András), szintén kettőt a Mi Hazánk (Gergelics Ádám, Marton Sándor) és a Momentum (Kocsor Gábor Mihály, Székely Zoltán Péter). Porga Gyula (Fidesz–KDNP) marad a vármegyeszékhely polgármestere, aki a voksok 47,56 százalékát szerezte meg, 12 163 szavazatot kapott. 

Ajkán Schwartz Béla nyerte a polgármester-választást a Közösen Ajkáért Egyesület és az MSZP jelöltjeként, a szavazatok 63,15 százalékát, azaz 7537 szavazatot megszerezve. Badacsonytomajon Hartai Béla független jelölt győzött, Balatonalmádiban Bercsényi László, a Közösségünk Almádiért jelöltje. Balatonfüreden továbbra is Bóka István (Fidesz–KDNP) marad a városvezető, Balatonfűzfőn Szanyi Szilvia (független). Balatonkenesén Ambrus Gábor lesz az új polgármester, aki a Fidesz–KDNP jelöltjeként indult a választáson. Berhidán továbbra is Pergő Margit Cecília (független) marad a polgármester, Devecserben Ferenczi Gábor (független). Herenden Ujhelyi Gábor Alex (független) nyerte meg a választást, aki eddig önkormányzati képviselő volt. 

Pápán Grőber Attila, az Élhető, Gyarapodó Városért, a DK, a Jobbik, az LMP–Zöldek, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd–Zöldek jelöltje nyerte a polgármester-választást. A 13 459 leadott érvényes szavazatból 6873-at szerzett meg. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere az érvényes szavazatok 38,16 százalékát begyűjtve második helyen végzett. Sümegen Végh László (Fidesz–KDNP) marad továbbra is a városvezető, Tapolcán Dobó Zoltán, az Egységben Tapolczáért Egyesület jelöltje. RZ 

Újabb öt évig Campanari-Talabér Márta (Fidesz–KDNP) lesz Várpalota polgármestere, aki a voksok 53,03 százalékát, 4432 szavazatot szerzett meg, és már 14 esztendeje vezeti a várost. A település nyolc egyéni választókerületéből nyolcat nyertek meg a Fidesz–KDNP pártszövetség jelöltjei a június 9-én tartott önkormányzati választáson. Kacsala István független jelölt nyerte a zirci polgármester-választást, Ottó Pétert váltja, aki 18 éven át vezette a várost. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában