Balaton Classic veteránautó-verseny

2024.06.03. 11:30

Autócsodák Pápán (galéria)

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg vármegyeszerte a Balaton Classic elnevezésű veteránautó-versenyt. A mezőny Balatonalmádiból indulva Pápát is érintette, a várkerti parkolóba szombat délelőtt 140 autócsoda gurult be.

Haraszti Gábor

A Balaton Classic veteránautó-versenyt 2008-ban rendezték meg először, az Oldtimer szuperkupa közkedvelt futama. Az utóbbi években olyan népszerűvé vált, hogy limitálni kellett a résztvevők számát, idén 140 autó indult útnak. A rendezvényen a hazai csapatok mellett külföldről is egyre többen vesznek részt, Olaszországból, Németországból, Csehországból, Ausztriából, sőt, még Izraelből is érkezett már csapat. Egy-egy futamon általában több mint negyvenféle autómárka képviselteti magát. Pápán igazi különlegességnek számított az 1923-as gyártású Salmson VAL 3, a Cadillac Fastback Coupe vagy épp egy 1976-os Volkswagen 181 modell.

A Salmson modellje volt az egyik legnépszerűbb autó
A Salmson modellje volt az egyik legnépszerűbb autó
Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A kupa nem gyorsasági verseny volt, az egyes szakaszokat meghatározott idő alatt kellett a csapatoknak itiner alapján teljesíteni úgy, hogy a következő ellenőrzőpontra egy előre megadott percen belül érkezzenek, tehát az ellenőrző vonalon történő áthaladásra 59 másodperce volt a csapatoknak. Az útvonalon több látható és titkos pecsétet is össze kellett gyűjteni. A csapatok csak mechanikus időmérő eszközöket használhattak, míg digitális mérőeszközök használata esetén büntetőszorzóval növelték a teljesített időeredményeket. Az eredményhirdetésen több kategóriában osztottak ki díjakat, az idei rendezvény győztes párosa, az abszolút értékelés első helyezettje a Szabó Endre–Gömöri Melinda-páros lett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában