Gálaműsor

2024.06.08. 07:00

Gyulaffy – harminc éve viseli a várkapitány nevét az általános iskola (képgaléria)

A gyulafirátóti iskola harminc éve vette fel Hadnagy László javaslatára Gyulaffy László nevét, ekkortól hívják Gyulaffy László Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskolának. Ezt ünnepelte a Gyulaffy-iskola közössége gálaműsor keretében június 7-én az Agóra Veszprém Kulturális Központban.

Benkő Péter

A névadó aranysarkantyús vitéz, Gyulaffy 1566-ban Thuri Györggyel vette vissza Veszprém, Tata, Gesztes és Vitán várát a töröktől. Az emlékére rendezett program ízelítőt adott az iskola közösségének színes világáról, összetartozásukról. Jó alkalmat adott kifejezni, mit jelent e közösség tagja lenni.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Az ünnepen jelen volt Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki köszöntőjében arról szólt, a veszprémiek különösen büszkék iskolavárosi polgárságukra. – A Gyulaffy-iskola nagyban erősíti ezt az identitást. Annyival több más iskoláknál, hogy Gyulafirátót egy kistelepülés a városban, hordozva a helyi közösség pozitívumait. A képviselő megköszönte a pedagógusoknak a jubileumi gála összeállítását, megszervezését.

Majd Porga Gyula polgármester szólt arról, Gyulafirátóton a XVIII. századtól létezik oktatás. – Erre büszkék lehetünk, mert egy település, településrész megmaradásának kulcsa az oktatás jelenléte. Több évszázad utolsó harminc évét ünnepeljük, amióta a névadással zsinórmértéket adtak az intézmény életének – mondta, majd megköszönte a pedagógusoknak, hogy igazi közösséggé, rátóti, eplényi gyerekek otthonává tették az iskolát.

Friedler Ferenc, a Hadnagy László Ifjúsági Díj egyik alapítója egy gondolatot osztott meg arról, hogyan tölti be szerepét jól egy iskola. – Egy végzett diák sikeressége függ a motiváltságtól, a csapatszellemtől, a nyelvismerettől, a jó szakmai tudástól és a műveltségétől, ezek a feltételek egy általános iskolára is érvényesek. Rátóton mindez megvalósult. Az emberek a nehéz időkben talpon maradtak, a csapatépítésben Hadnagy László kiváló példakép volt, a nyelvtudás ma is része a képzésnek, ahogy a szakmák alapjainak, az általános műveltségnek az átadása. 

Hadnagy László Gyulafirátót szülöttjeként elkötelezett volt a helytörténet iránt, tanárként és iskolaigazgatóként továbbadta a jövendő nemzedékeknek a Rátóton élők életének tárgyi és szellemi hagyományait, értékeit.

A harmincéves jubileumi gálán jelen volt még Katanics Sándor részönkormányzati képviselő, Fiskál János, Eplény polgármestere és Czaun János, a Hadnagy László Ifjúsági Díj társalapítója, Demény Pál és Mágedliné Kiss Eleonóra volt igazgatók, valamint a Hadnagy család képviselője, Simányi Zsuzsanna, Hadnagy László unokahúga. A gála közönségét a tanulók kulturális műsora szórakoztatta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában