Nem éri meg trükközni

2024.06.11. 16:00

Tippmesterek fekete fogadásait leplezte le a NAV

Az elektronikus kereskedelem ma már nemcsak a webáruházi áruforgalmat jelenti, az internetes felületek sok egyéb gazdasági tevékenységre is lehetőséget biztosítanak.

Szijártó János

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is kiemelt figyelemmel kíséri a különböző digitális platformokon és a közösségi médián keresztül tevékenységet végző vállalkozókat. Természetesen ezeknél az adásvételeknél is be kell tartani a számlaadási és adózási szabályokat. A NAV munkatársai ezúttal internetes fogadások tippadóit ellenőrizték.

Tippmesterek fekete fogadásait leplezte le a NAV
Tippmesterek fekete fogadásait leplezte le a NAV
Forrás: GettyImages

A Veszprém Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság legutóbbi közleményében az úgynevezett tipsterekről ad tájékoztatást, akik internetes oldalakon vagy speciális fogadási felületeken rendszeresen adnak információkat, tippeket sportesemények várható kimeneteléről, a szakértői tudásukat adják el másoknak. Több tippadó is saját weboldalt üzemeltet, némelyikük ingyenes, többségük azonban előfizetéshez kötött. Ezzel együtt egyre nagyobb teret hódít a fogadási tippadás a közösségi oldalakon is.

A NAV munkatársai előzetes adatgyűjtés után két olyan tippadót is ellenőriztek, aki közösségi oldalán hirdette tevékenységét. Az ellenőrök mindkét esetben felvették a kapcsolatot a tippmesterrel, és egy hónapos előfizetést, tagságot vásároltak. Ez az előfizetés hozzáférést jelent egy olyan zárt csoporthoz, ahol a fogadási tippek elérhetők. A megvásárolt előfizetésekről az ellenőrök egyik esetben sem kaptak se bizonylatot, se számlát.

Az első esetben a revizorok nyilatkoztatták a tippmestert a tevékenységről, megvizsgálták a vásárláskor megadott bankszámla forgalmát, és az adószám nélkül végzett tevékenység miatt mulasztási bírságot szabtak ki. Az ellenőrzés hatására a tippmester adószámot váltott ki, és legalizálta vállalkozását.

A második esetben egy nagy követői bázist építő magánszemély tevékenységét ellenőrizték. A tippmester igen aktív volt, közösségi oldalain rendszeresen osztott meg tartalmakat követőivel. A revizorok egy hónapos csoporttagságot igényeltek és fizettek ki. A vizsgálat elindítása után írásban nyilatkoztatták a tipstert, aki mindössze néhány százezer forintnyi, tippadásból származó jövedelmet vallott be.
Az adózói nyilatkozatnak ellentmondott a csoporttagok nagy száma és folyamatosan változó összetétele, és a számlavezető banktól bekért adatok is. Ezek alapján az elmúlt több mint egy év alatt a tippmester számlájára 18 millió forintot meghaladó tanácsadási tevékenységéből származó bevétel érkezett. Az ellenőrzési ügyben szintén mulasztási bírság kiszabása várható, és a jelentős adózatlan jövedelem miatt ez esetben a NAV kezdeményezi az utólagos adóellenőrzést is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában