Helyi kultúra

2017.09.10. 09:00

Az emlékház a szellemi élet központja Iszkázon

Az irodalomkedvelők Nagy Lászlóról, a minőségi bort kedvelők a Somlóról ismerik Iszkázt. A 320 lakosú község régen három település volt, a helyiek még ma is úgy beszélnek a részekről, hogy Alsó-, Felső- és Közép-iszkáz. A település üzemeltetésében a tagoltság többletkiadást jelent, ugyanis hosszú az úthálózata, három temetője és hatalmas belterületi zöld részei vannak.

Tischler Anna

Jakab Petronella az emlékháznál

A Kiscsőszre vezető út menti utolsó ház a Nagy László Emlékház, amely magán viseli a régi parasztházak építészeti stílusát. A ház falai messziről fehérlenek. A fenntartó önkormányzat nemrég pályázati forrásból felújíttatta a kerítés egy részét, most a Kubinyi Ágoston-pályázaton 1.2 millió forintos támogatást nyert a konyha modernizálására és a kerítés további felújítására. A házban kialakítottak egy alkotószobát is. Cseh József polgármestertől megtudtuk, hogy a szoba mindössze háromágyas, így csoportokat nem tudnak fogadni. A szobát többnyire alkotók, költők, műfordítók veszik ki, akik a csendben, szép környezetben dolgozhatnak műveiken.

Jakab Petronella az emlékháznál

Az emlékház udvara a szellemi élet központja. Évente több irodalmi rendezvénynek ad otthont: megünneplik a költészet napját, így a Nagy László versmondó találkozó résztvevői is eltöltenek ott egy délutánt. Májusban Nagy László Emléktúra Iszkázról a Somló hegyre és vissza, valamit a költő születésnapját ünneplik júliusban. Nagy László fia, András is mindig részt vesz a rendezvényeken, ilyenkor az emlékházban szállásolják el.

Az múzeumot egyre többen látogatják. Nem csupán a kötelező osztálykirándulások alkalmával, hanem egyre több az olyan betérő, aki családdal vagy barátokkal érkezik. Januártól az emlékházat Jakab Petronella vezeti. A fiatal kulturális munkatárs örömmel beszél nekik a házról, a településről. Az sem baj, ha vasárnap csörög a telefonja, hogy látogatók érkeztek. Petronella elmondta, hogy saját maga kutatott, hogy minél többet megtudjon a költőről, a házról, ahol diákként ő maga is sokszor megfordult. Megtudtuk tőle, hogy az emlékház 1984 óta működik, nagyobb felújítás 1997-ben volt. 2004-ben pedig a bolgár kormány segítségével kialakították a bolgár szobát, amely az emlékház ékköve lett.

Egy közeli, 100 éves épület felújítása után ugyancsak kulturális és közösségi funkciót kap. Az évek óta üresen álló, leromlott épületben sokáig iskola működött, majd megváltozott munkaképességűeket foglalkoztattak ott néhány évig. A pályázaton nemrég nyert 33 millió forintból közösségi teret alakítanak ki, ott kap termet a nyugdíjasklub is. Lesz foglalkoztató szoba a játszóházakhoz.

Az egykori iskola százéves épületének a felújítása hamarosan kezdődik

A nyugdíjasok aktívak, Cseh Józsefné vezetésével élik klubéletüket, havonta találkoznak, alkalmanként kirándulnak az országban.

Megújult az önkormányzat épületének a tetőszerkezete, a nyílászárókat kicserélték, parkettáztak, festettek.

A művelődési ház udvarára színpadot építenek zsalukőből, amihez 475 ezer forintot nyertek, a saját erő 400 ezer forint. A középiszkázi temető ravatalozójára is adtak be pályázati anyagot.

A polgármesteri hivatal nemrég új tetőszerkezetet kapott

Helyben nincs sem óvoda, sem iskola, így a szülő választása szerint a gyerekek Kertára vagy Tüskevárra járnak. A középiskolások közül többen Pápán az Arany János tehetséggondozó programban tanulnak, jelenleg két főiskolásuk van. A képviselő-testület fontosnak tartja a családok támogatását, az önkormányzat idén is támogatta a tanévkezdést, az óvodást nevelő családok 5 ezer, az általános iskolások 8 ezer, a középiskolások 10 ezer, a főiskolások 12 ezer forintot kaptak.

Cseh József polgármester

A térségben a devecseri és a somlószőlősi mellett Iszkázon is működik a Somló Környéki Biztos Kezdet Gyerekháza, amelynek az önkormányzat ad helyet, ahol a térségben élő hátrányos helyzetű édesanyák és kisgyermekek kapnak segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában