A Varázskréta örök titka

2017.10.04. 14:22

Jákói Betty manói és tündérei a felnőtteket is elvarázsolják

Tündéreket, bóbitákat, angyalokat, a magyar népmese irodalom és a gyermekköltészet legismertebb manóit, koboldjait, láthatatlan lényeit varázsolta csempére Jákói Betty alkotó pedagógus a Március 15.úti Könyvtár Galériájában.

Jákói Bernadett

A kiállításon a legkisebbek élvezték igazán a tündérekkel a találkozást

Az Országos Könyvtári Napok keretében kiállított, rendhagyó technikával készült akrilfestmények a gyermekkorunk gazdag mesevilágába repítik vissza a közönséget.

A kiállításon a legkisebbek élvezték igazán a tündérekkel a találkozást. Dominek Anna és a legkisebb kiállítás látogató ismerkednek a manókkal Fotó: a szerző

Zelk Zoltán, Weöres Sándor , Gazdag Erzsi, Mándy Stefánia, Donászy Magda csillaglányai, köztük a nagy kedvenc , a Bóbita alakjai táncolnak, és gyermekkori élmények vízióival elevenednek meg a rajzokon .

A kiállítást Fodorné Jobbágy Éva nyitotta meg

–Nagyon fontos, hogy már gyermekként találkozzunk ezekkel a képzeletbeli, szívünkhöz kedves vizuális lényekkel, hiszen a felnövekvő nemzedék jellemfejlődésének szorosan meghatározó szimbolikái ezek a gyermekvilágban és a művészek fantáziájában született, képzeletbéli figurák. –vallotta az alkotó. A hetvenes-nyolcvanas években felnövekvő gyermekgeneráció számára gyermekként jól ismert, dúdolt, ritmizált verseken felcseperedett nemzedék felnőttként ma is szívesen találkozik újra gyermekkori kedvenceikkel.

A manók, tündérek mesevilága nemcsak a gyerekeket, hanem a felnötteket is elbűvöli

- Munkáiban a gazdag, meghamisíthatatlan gyermeki, a gyermeklelket színesre festő világkép mutatkozik meg, mindazok az elvek, amelyeket annak idején mi is kaptunk gyermekként, és amelyekre mi is rácsodálkoztunk a gyermeki képzeletünkkel –hangzott el az alkotásokat bemutató, értelmező, a kiállítást megnyító Fodorné Jobbágy Éva, angyalok, tündérek hitvilágát jól ismerő szavaiból.

Dominek Anna dalaival varázsolta el a közönséget

Dominek Anna zenei tolmácsolásában újra átölelhettük a mára kissé elfeledett bájos figurákat , a Luca babát, a Csodálatos Maryt, vagy a megfoghatatlan Csiribirit. Dalait együtt énekelte, tapssal kisérte a közönség. A megnyító második felében a Betty és Barátai Speciális Népzenei csoport citerára és ritmushangszerekre feldolgozott vidám Weöres Sándor verseket adott elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában