Szellemisége mérce számunkra

2018.01.13. 21:39

Az emlékhangversenyen átadták a Brusznyai-díjakat

Brusznyai Árpád szellemisége, erkölcsisége legyen továbbra is mérce számunkra, mondta Imre Frigyesné a Brusznyai Árpád halálának hatvanadik évfordulóján rendezett emlékhangversenyen a Pannon Egyetemen.

Balla Emőke

A Brusznyai Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: harminc éve kényszerű elhallgatás után Brusznyai Árpád feltámadt Veszprémben, azóta minden évben megemlékeznek róla. Huszonöt éve találták meg a méltó formát a Mendelssohn Kamarazenekar segítségével. Mindenkinek megköszönte, hogy immár negyedszázada változatlan aktivitással, lelkesedéssel, áldozatos lélekkel segíti életben tartani Brusznyai emlékét. Szólt arról, hogy a hatvanadik évforduló tiszteletére megjelent három kötet, melyek tovább gazdagítják ismereteinket a veszprémi forradalomról, Brusznyai Árpád szerepéről, személyiségéről. A könyvek példás összefogásnak az eredményei. A kuratórium elnöke azt kívánta, hogy ez az összefogás nagyon sokáig tartson. A bizonytalan értékek, érdekektől szabdalt világunkban Brusznyai Árpád szellemisége, erkölcsisége legyen továbbra is mérce számunkra, biztos kapaszkodó, zárta köszöntőjét.

A Brusznyai Alapítvány huszonkilencedik alkalommal rendezte meg az emlékhangversenyt. Az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi mártírjára, a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács elnökére ezúttal nem ünnepi szónok gondolataival emlékeztek, hanem a most megjelent Brusznyai Árpádné Honti Ilona Naplójának részleteivel. A börtönből hazaváró asszony tekintetén keresztül látjuk a nagyformátumú férfit, Honti Ilona az ő számára rögzítette mindazt, aminek átélésétől Brusznyai Árpádot rabsága megfosztotta. Ezt ő soha nem olvashatta el, a jogerős ítélet kihirdetésének napján szakad félbe a feljegyzések sora. A naplóból Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja olvasott fel.

Fotó: Penovác Károly

A Brusznyai Alapítvány kuratóriuma évente jutalmaz egy olyan tanárt, aki 1956 szellemi örökségét meg nem tagadva példamutató szakmai-pedagógiai munkával vívta ki diákjai elismerését és egy végzős középiskolás diákot, aki történelem tantárgyból az átlagosnál jobb eredményt ért el, emellett az iskolai élet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtva diáktársai elé példaként állítható. A Brusznyai-díjat idén Kovácsné Siffer Anikónak, a Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola tanárának és Tóth István Imrének, a Padányi Katolikus Iskola végzős diákjának adta át Inotay Nóra, Brusznyai Árpád unokája.

Kovácsné Siffer Anikó 1979-ben szerzett gyógypedagógusi, később általános iskolai, majd középiskolai tanári diplomát először német, majd angol nyelvből. Mindeközben a mentortanári szakvizsgát is letette. Az elmúlt évben a Széchenyi Egyetem fejlesztő-differenciáló szakpedagógusi diplomáját vette át. Jelenleg mindennapos tanári tevékenysége mellett az Eszterházy Egyetem Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoportjának idegen nyelvű szakértője. Iskolájában német és angol nyelvet tanít, valamint diszlexiás, diszgráfiás tanulók fejlesztő pedagógusa. Szaktanári tevékenységének fontos területe a tehetséggondozás. Rendszeresen és sikeresen készít fel diákokat nyelvi versenyekre és nyelvvizsgára. Tóth István Imre, a Padányi Katolikus Iskola diákja Balatonkenesén él, az általános iskolát itt végezte, alapfokú művészeti iskolában, végig kitűnő eredménnyel. Számtalan rajz- és képzőművészeti versenyen ért el dobogós helyezést. A tudományok közül már ekkor a biológia érdekelte, 2014-ben a Bendegúz Tudásbajnokságon e tárgyból országos első helyezést ért el. 2014-től a Padányi Katolikus Iskola humán orientációjú osztályának diákja. Tanulmányai során kiemelkedő tájékozottságot szerzett az ornitológia terén. Állatorvosnak, majd ornitológusnak készül, ezért a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karára felvételizik. Távolabbi céljai között szerepel egy madárpark létrehozása.

 

Az emlékhangversenyen minden évben felhangzik Beethoven Egmont-nyitánya. Az idei koncerten felcsendült Schubert B-dúr miséje, Kertesi Ingrid (szoprán), Gémes Katalin (alt), Farkas András (tenor), Jekl László (basszus), a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanulóival kibővített Mendelssohn Kamarazenekar, valamint a veszprémi általános- és középiskolai énekkarokból, felnőtt kórusokból alakult 200 tagú Brusznyai Oratóriumkórus közreműködésével, Kováts Péter vezényletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában