Mindenhova nem lehet odaérni

2018.05.11. 17:30

Nehéz lesz választani a Művészetek Völgye programjaiból

Hazai és külföldi kedvencek, meglepetésvendégek, a hazai kulturális élet színe java és sok-sok újdonság várja az idén a Művészetek Völgye összművészeti fesztivál látogatóit tíz napon át Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön.

Osváth Sarolta

A völgyhangulatot Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint idézte meg a fesztivál himnuszának előadásával Fotó: Művészetek Völgye

Július 20-29 között immár 28. alkalommal veszik birtokba a Művészetek Völgye előadói, szereplői az összes lehetséges szabad teret, játszóhelyet, a pincétől a padlásig, a kocsiszíntől a domboldalakig. Lehetetlen felsorolni a több mint 1500 programot, amelyet 28 úgynevezett program-helyszínen és negyven kisebb játszóhelyen mutatnak be a legkülönbözőbb zenei, táncos és irodalmi stílusok művelői a „völgylakóknak”.

Zupkó Gábor szerint a Művészetek Völgye méltán szerepel az Európai Unió által 28 országban támogatott nyolcezer program között Fotó: Művészetek Völgye

Az idei fesztivál az eddigiekhez képest is különleges lesz, mert az idén felvették az Európai Unió által meghirdetett 2018-as Kulturális Örökség Európai Évének kiemelt eseményei közé. Mindezt Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál főszervezője jelentette be csütörtökön, a Bem rakparton állomásozó Trip hajón rendezett sajtótájékoztatón. Jelen volt Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője is.

Zupkó Gábor hangsúlyozta, hogy a Művészetek Völgye a hagyományokat bemutatva közösséget teremt és közösséget épít, ezért méltán szerepel az Európai Unió által 28 országban támogatott csaknem nyolcezer program között.

A völgyhangulatot Harcsa Veronika idézte meg a fesztivál himnuszának előadásával, majd az ezúttal több mint 80 oldalas programfüzet tartalmi ismertetése következett. Az biztos, nem lesz könnyű dolga annak, aki a tíz napból csak egyet vagy kettőt tud a völgyben tölteni, mert nagyon bőséges és színes a választék. Mindenhova nem lehet odaérni, de választani is nehéz. Kezdjük a külföldi „nagyágyúkkal, jön az Asian Dub Foundation, a DePhazz, a Triggerfinger és Rebecca Ferguson. A fesztivál könnyűzenei nagyszínpadán mutatkozik be az iamyank Live Ensemble és fellépnek a legnépszerűbb hazai sztárok, az Anna and the Barbies, a 30Y, a Quimby, a Hiperkarma, a Kiscsillag, az Irie Maffia, a Péterfy Bori & Love Band, Szabó Balázs Bandája, a Jónás Vera Experiment, a Csík Zenekar, a Margaret Island, a Bohemian Betyars, a Vad Fruttik, lesz Hobo Kopaszkutya koncert és Random Trip is. A fővárosból immár másodszor Kőbánya küld rocklegendákat és fiatal tehetségeket a Kőbánya Udvarba.

A feltörekvő és alternatív zenekarok egymás mellett a Hangfoglaló Udvarban és az idén először bemutatkozó klinikA Udvarban lépnek fel, Taliándörögdön játszik a Ricsárdgír, a Csaknekedkislány, a Mongooz and the Magnet, a Fran Palermo, a Szabó Benedek és a Galaxisok, az Elefánt, a Konyha, a Colorstar, a Blahalouisiana, az Anima Sound System Dj Set és a tízéves Budapest Show Kórus. A Fonó Budai Zeneház Udvarban a nép- és a világzenei kiválóságai, többek között a Besh o Drom, a Gypo Cirkusz, a Panivalkova, a Cimbaliband, Palya Bea, a Véletlen trió (Lovasi András, Heidl György, Gábor Andor), a Parno Graszt, a Kerekes Band lesznek hallhatók. A Bethlen Téri Színház Párbeszéd koncertsorozata is itt valósul meg.

A völgyhangulatot Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint idézte meg a fesztivál himnuszának előadásával Fotó: Művészetek Völgye

Idén is megnyílik a Harcsa Veronika Udvar, ahol fellépnek a magyar jazz legjelesebb képviselői és érdekes nemzetközi előadók is. Újdonság lesz az Éjféli ütem koncertsáv, izgalmas elektronikát használó együttesek produkcióival, valamint a kultikus nagykovácsi jazzkocsma, a Muflon Itató is Kapolcson. Hobora idén is számíthatnak rajongói, legjobb darabjait játssza a Színház és Filmművészeti Egyetem, az ország jelentős színházai, köztük a Nemzeti, a Kaposvári, a Kárpátaljai Magyar, a Katona József, a Veszprémi Petőfi Színház és a Momentán Társulat. Új helyszín a Cirque du Tókert, ahol az újcirkusz és a tánc kapja a főszerepet.

Az irodalom szerelmeseinek csak néhány kultikus név a fellépők közül: Kaláka Együttes és Lackfi János, Galkó Balázs, Bereményi Géza, Varró Dániel, Tompos Kátya, Novák Péter, Háy János, Beck Zoli. LiteraTúra címmel Nyáry Krisztián és a Momentán Társulat nyújt betekintést a híres magyar írók, költők életébe. A kapolcsi kastélyban a filmeké lesz a főszerep, Kapolcs és Vigántpetend templomaiban pedig a komolyzene kap otthont. Nem maradnak ki a néphagyományok, a népzene és a néptáncprogramok sem. Ezen kívül gyerek- és sportprogramokkal szinte minden udvar készül, a kis utcákat megtöltik a kézművesek standjai, az Éltető Völgyben pedig a helyi termelők pakolnak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában