Köztéri alkotások különös története

2018.06.03. 08:00

Bemutatták a Veszprémi Szemle 49. számát

Köztéri alkotások különös történetével is foglalkozik a Veszprémi Szemle legújabb száma, mely az egyetem legendás hírű professzoráról, a száz éve született Déri Mártáról is megemlékezik.

Balla Emőke

Veszprémi Szemle bemutatója.

A várostörténeti folyóirat 49. számának pénteki bemutatóján Porga Gyula polgármester mondott köszöntőt, köszönetet a kiadvány szerkesztőinek. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora úgy fogalmazott: a Veszprémi Szemle mostani száma is bizonyítja, mennyire sokszínű a város, annak kultúrája, melynek része az egyetem, a tudomány, művészet. Az egyetemen egy igazi közösség alakult ki és ez köszönhető az iskolateremtő professzoroknak. Déri Márta száz évvel ezelőtt született. Kovács Kristóf egyetemi docens írása nemcsak a szilikátkémiai technológia vezetőjének szakmai életét mutatja be, hanem vidám, kedves történetekkel az embert, akit mindenki szeretett és tisztelt, előadásait mindannyian élvezték. Palágyi Sylvia régész Déri Márta középiskolás éveit eleveníti fel.

Csiszár Miklós, a Veszprémi Szemle főszerkesztője a kiadvány közleményeit, tanulmányait ismertette. Veszprém és a Nagy Háború címmel olvashatunk az 1917-es évről, a várbeli közműalagútról, a Tűztoronyról és a Fecskendőházról. Köszöntik a nemcsak Veszprémben, de a megyében is legidősebb helytörténeti kutatót, írót, a kilencvenöt éves Hogya Györgyöt, megemlékeznek a tavasszal elhunyt Vajda Ilonáról, a Lovassy László Gimnázium magyar-történelem szakos tanáráról és Balogh Ferenc énektanárról, közművelőről.

 

Herth Viktória művészettörténész Köztéri alkotások Veszprémben címmel írt tanulmányt és tartott előadást a Veszprémi Szemle bemutatóján. Több évtizedes szándéka volt a város vezetésének, hogy egységes nyilvántartás szülessen a Veszprémben található köztéri alkotásokról, mondta. A Művészetek Háza 2012-ben kapta a megbízást, hogy készítse el a regisztert, az intézményen belül övé lett a feladat. Szólt arról, hogy jelenleg 261 köztéri alkotás található a városban. Szubjektív véleményt fogalmazott meg az alkotásokról. Véleménye szerint a város legszebb portréja a várban található Csikász Imre mű, a Batsányi János-emléktábla: életszerű, hiteles, intelligencia sugárzik az arcról. Az Óváros téren látható Millenniumi emlékmű sokakat megoszt, de szerinte jól szimbolizálja a millennium üzenetét; a Budapest úti Holokauszt emlékmű erős szimbólum, az ország egyik legjobb ilyen témájú emlékműve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában