A népdal zenei anyanyelvünk része

2018.06.07. 07:00

Éneklő ifjúság: minősítő hangversenyt tartottak Csetényben

Nemzeti Összetartozás Napján rendezte meg az immár hagyományos Éneklő ifjúság minősítő hangversenyt a Vámbéry Ármin Általános Iskola és a Magyar Kodály Társaság megyei tagszervezete, melynek ismét a református gyülekezet biztosított méltó helyszínt. Hét település képviseletében – Bakonybél, Borzavár, Pápa, Csetény, Bakonycsernye, Zalakomár, Dudar – hat kórus száznyolcvan általános iskolás dalosa vett részt a kórustalálkozón, melynek főszervezője a házigazda intézmény pedagógusa, Mavizer Erzsébet volt. Galambos Szilvia igazgatónő köszöntötte az énekeseket, vezetőiket, a zsűri tagjait, dr. Kerekesné Pytel Anna zenetanárt, karnagyot, a KÓTA Ifjúsági Bizottsága tagját, Petheő Balázsné karnagyot, ének-zene szaktanácsadót és Nagyné Nyári Ágnest, a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagját.

Müller Anikó Hanga

Szólt arról, az összetartozás napja miként kapcsolódik az Éneklő Ifjúság mozgalomhoz. – A trianoni döntés után egy csonka országban kellett a teljes nemzet örökségét gondozni, megőrizni és átörökíteni. Itt kapcsolódik a mai ünnepnapunk az Éneklő Ifjúsághoz, mely mozgalomként indult az 1920-as években, hasonló célokat kitűzve és ifjúsági dalos ünnepek sokaságát rendezve szerte az országban, ráirányítva a fiatalok figyelmét a magyar népdalkincsre, mondta. A színvonalas hangversenyen arany minősítést kapott a csetényi Zengő Varázs gyermekkar, a bakonybéli-borzavári hagyományőrző kamarakórus, a dudari és a zalakomári gyermekkar, ezüst fokozattal minősült a Csernyei Csalogányok és a pápai Tarczi Lajos iskola énekkara. Kórusvezetők: Csetény Mavizer Erzsébet, Bakonybél-Borzavár Nagyné Nyári Ágnes, Dudar Stanka Erika, Zalakomár dr. Etler Ottóné, Bakonycsernye Bartha Melinda, Pápa Butiné Kemenczki Anita. Értékelésében dr. Kerekesné Pytel Anna az éneklés, a hagyományőrzés jelentőségéről szólt.

 

– Népdalainkat évszázadokon keresztül megőrizték elődeink, még akkor is, ha nem írták le, hanem szájról-szájra adták tovább. Úgy nőttem fel, hogy édesanyám énekelt nekem, a faluban dalolva futottunk a lakodalmas menet mellett, énekeltünk a templomban. Nagy értékeink vannak, melyek kapaszkodót adnak, ezeket őrizni kell, zenei anyanyelvünket a népdalok jelentik. A mai nap azért is ünnep, mert amíg a sok népdal megszólal, nincs veszély, mondta. Megdicsérte a bakonybéli-borzavári kis énekesek hagyományőrző viseletét, melyet egy 1920-as borzavári iskolai fotón megörökített minta alapján varrattak számukra, valamint kiemelte, a zalai dalosok hangzáskultúráját, akik egészséges, bátor hangon énekeltek, ízelítőt adva roma kultúrájukból. Minden résztvevő ajándékot kapott a Magyar Kodály Társaság, a KÓTA és a Zeneműkiadó felajánlásaként, a hangversenyt az iskolai szülői munkaközösség és a helyi Szivárvány Alapítvány támogatta. Zárásként dr. Kerekesné Pytel Anna dalt tanított a résztvevőknek, majd közösen elénekelték a Kodály Zoltán gyűjtötte Serkenj fel kegyes nép kezdetű nagyszalontai köszöntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában