tóparti hangulatban

2018.06.10. 17:00

Könyvekről, borról és jazzről szólt a hétvége Balatonfüreden

A budapesti könyvhéttel egy időben a Balaton-parti városban évek óta Könyv-bor-jazz fesztivált tartanak. Bár a főszerepben itt is az irodalom van, ezt oldott, borral és koncertekkel kísért tóparti hangulatban teszik.

Sági Ági

Több helyszínen, rengeteg programmal várták a háromnapos fesztiválra a vendégeket. A Blaha utca ezen a héten is sétálóutcává alakult, és itt állították fel a színpadot, ahol esténként jazz szórakoztatta a borozgató társaságokat.

A fesztivál nyitóbeszélgetésén Háy János József Attila-díjas író vallott az írás szükségszerűségéről, ihletről, utazásról. Egy pohár csopaki bor mellett Jásdi István borász „Mi maradunk” című kötetéről Figula Mihály borásszal beszélgetett. A beszélgetés arra keresett válaszokat, hogy honnét jöttünk, hova tartunk, kik vagyunk, mi a feladatunk.

Sokan voltak kíváncsiak a Vaszary Galéria kertjében tartott irodalmi beszélgetésekre. Fotó: Sági Ági / Napló

A Lipták Gábor Városi Könyvtár több kísérőrendezvénye a gyerekeknek szólt. Szombaton őket papírszínház és kézműves foglalkozás várta. A tavasszal nyitott Zsidó Kiválóságok Házában Rubin Eszter Bagel című könyvéből tartott felolvasószínházi előadást a Terminál Workhouse társulat. Az előadás után a darab alapjául szolgáló regény szerzőjével beszélgettek, és a valóságos péksüteményt is meg lehetett kóstolni.

Az idén 10 éves Tempevölgy kortárs irodalmi folyóirat szervezésében Polihisztor 2. címmel tartottak konferenciát zene és orvoslás címmel. Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, Juhász Előd zenetörténész és Cserép Csongor pszichológus a művészetek és a tudomány kölcsönhatását vizsgálták.

Rendhagyó, borkóstolós tárlatvezetésen vehettek részt a Vaszary Galériában a Levendel László-gyűjtemény kiállításának látogatói, akiknek B. Nagy Anikó kurátor mutatta be az alkotókat és a kort.

Háy János József Attila-díjas író vallott az írás szükségszerűségéről, ihletről, utazásról

Vasárnap a Jazzterlánc zenekar a gyerekeknek mutatta meg a jazz könnyedebb arcát, délután Száraz Miklós György József Attila-díjas íróval Cserép László kulturális osztályvezető beszélgetett.

Az irodalmi események zárásaként a Könnyű neked Szarvas Józsi című könyvről Szarvas József Jászai Mari-díjas színész és Bérczes László Jászai Mari-díjas rendező beszélgetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában