A Balaton partjához hű maradt

2018.06.04. 07:00

Megnyílt Udvardi Erzsébet kiállítása az Egry József Emlékmúzeumban

Mesevilág voltaképp, ami Udvardi Erzsébet képeiből árad, legendák sorozata, amilyent csak egy szerető édesanya tud a gyermekeinek elmondani.

Tóth B. Zsuzsa

Udvardi Erzsébet kiállítása nyílt az Egry múzeumban Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt Udvardi Erzsébet a ’60-as évekbeli balatoni műveiből összeállított emlékkiállítása megnyitóján, egyben az Egry József Emlékmúzeum megnyitásakor Németh István Péter költő, irodalomtörténész.

 

- A festmények ismerősek a hajdanvolt műterem és lakás falain, ismerősek itt, az Egry József Emlékmúzeum falai között is. Emitt tájkép az örsi öböllel, amire az emeletről nyílt Erzsi néni ablaka, amott a nádvágó a festményen. Bármerre is szerepelt képeivel a nagyvilágban: Bécstől Velencén át Új-Delhiig, a Balaton partjához mindvégig hű maradt. Udvardi Erzsébet legszívbemarkolóbban tán éppen szüleit örökítette meg. Édesapját és édesanyját. Apám című portréjáról Katartikus látványként méltó párjai az Apámnak az Anyám és a Rekviem. A középkori siratóverseink, a planctusok szomorúsága és egyben élet- és öröklét-igénylő reménykedése jelenik meg a Rekviem című festményen. Csodáljuk meg e beköszöntött nyárban, most, ám remélem, hogy a következő esztendőkben egy jövendő Udvardi Erzsébet Emlékház féltett kincse is marad, mindnyájunk becsülendő kultúrörökségeként – mondta Németh István Péter.

 

Udvardi Erzsébet kiállítása nyílt az Egry múzeumban Fotó: Tóth B. Zsuzsa

 

Krisztin N. László polgármester Egry József születése 135. évfordulója alkalmából köszöntötte a vendégeket.

- Nagy öröm, hogy van egy lelkes közösség amely segíti a múzeum fennmaradását, működését. Ahogy Egry mondta, egy nemzetnél nem csak az a fontos, hogy vannak-e értékei, hanem hogy vannak-e az értékeknek megbecsülői. Reméljük, a mai ajtónyitást követően sokan elzarándokolnak a nyáron a múzeumba. Ahogy eddig, ezután is sokan újra és újra eljönnek. Mert vannak, akiknek a lelkében a művészet jelent valamit, megmozdít valamit, különösen azok a művészek esetén, akik kötődtek ehhez a vidékhez, Badacsonyhoz. Márpedig sok művésze van Badacsonynak, közülük kiemelt figyelemmel emlékezünk idén Egry Józsefre, az öt éve elhunyt Udvardi Erzsébetre, valamint férjére, a húsz éve elhunyt íróra, Tamás Istvánra – mondta a polgármester, majd Nagy Lajos önkormányzati képviselővel együtt koszorúzta meg a festő mellszobrát.

A kapuit újra megnyitó Egry múzeumot újra nyitva S. Perémi Ágota a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a festőre emlékezett életútját idézve. Arról beszélt, hogy a tárlat képein az a Balaton jelenik meg, amely már csak az ő alkotásain látható.

Egry József szobrát Krisztin N. László polgármester és Nagy Lajos önkormányzati képviselő koszorúzta meg Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Egy eltűnt világ szépsége, nyugalma tükröződik. Mára megváltozott a tó, de a vízről visszatükröződő fények, az emberábrázolások időn túl is összekapcsolják ezeket az alkotásokat a jelennel. A művész művészete nagyságát csak halála után ismerték fel, és a laikus, de művészetet pártoló, szerető közönség körében egyre méltóbb helyre került. A most nyíló kiállítás jelentős művészeti hagyatékának csupán egy része, de múzeumunk képzőművészeti gyűjteményének legszebb darabjai. A műértők mellett a laikus, szépet kereső látogatók számára is kivételes élményt jelent e művek tanulmányozása – mondta az igazgató.

A megnyitón Mohai Gábor előadóművész közreműködött szavalattal.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában