Rassegna Internazionale di Canto Corale

2018.06.18. 14:00

Nemzetközi kórusfesztiválon járt a veszprémi Gizella Nőikar

Feltöltődve, számos új nemzetközi kapcsolattal és számtalan élménnyel gazdagodva tért haza a veszprémi Gizella Nőikar olaszországi útjáról, Savigliano-ból, a Rassegna Internazionale di Canto Corale Kórusfesztiválról, ahol május 25-28-ig járt.

Jákói Bernadett

Az észak-olaszországi fesztiválra a Gizella Nőikar a nagy múltú arezzo-i kórusversenyen való 2015-ös sikeres részvétele alapján kapott meghívást. fotó: Csarmasz Kornél

A nemzetközi kórusfesztivál immár 31.alkalommal került megrendezésre. Az észak-olaszországi fesztiválra a Gizella Nőikar a nagy múltú arezzo-i kórusversenyen való 2015-ös sikeres részvétele alapján kapott meghívást.

A megtisztelő felkérésnek eleget téve május 25-én indult útnak Veszprém Megyei Jogú Város kiemelt művészeti együttese Borbásné Gazdag Gabriella karnagy vezetésével.

A fesztivál célja immár több mint harminc éve, hogy a minőségi európai kóruszenét Olaszország ezen területére is eljuttassa a közönséghez. A rendezvény résztvevő kórusai helyi és környékbeli olasz együttesek, valamint egy orosz nőikar voltak. Magyarországról az arezzo-i szereplése alapján két kórus is meghívást kapott, a budapesti Vox Caelestis és a veszprémi Gizella Nőikar. A budapestiek sajnos lemondták a részvételt, így hazánkat és Veszprémet a Gizella Nőikar képviselte.

Az észak-olaszországi fesztiválra a Gizella Nőikar a nagy múltú arezzo-i kórusversenyen való 2015-ös sikeres részvétele alapján kapott meghívást.
fotó: Csarmasz Kornél

 

Május 26-án este fél órás a capella műsort adtak Caramagna Piemonte-ban, a fesztivál nyitókoncertjén. Programjuk főként magyar zeneszerzők, többek között Bartók Béla, Karai József és Kocsár Miklós műveiből állt. Május 27-én reggel a savigliano-i városházán a polgármester fogadta a résztvevőket, a kórusok pedig egy-egy darabbal köszöntötték a város vezetőit és egymást. Itt Bárdos Lajos Hej, igazítsad! című szerzeményét énekelte a nőikar. Ezt követően a saluzzo-i dómban a délelőtti szentmisén Nancy Telfer Agnus Dei című művét szólaltatták meg a megjelent hívek előtt. Este pedig a savigliano-i Milanollo Színházban fél órás előadásukat hallhatta a közönség a fesztivál zárókoncertjén.

A négy napos utazás során odafelé Velencében, visszafelé a Garda-tó partján fekvő Sirmione-ban is jártak. Több résztvevő kórussal alakítottak ki baráti kapcsolatot, bíznak a jövőbeni együttműködésben. Az utazást a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában