Örvényesen a 71-es út mellett

2018.06.14. 14:00

Péntektől ismét látogatható az Artbalaton galéria

Péntektől ismét nyit a balatoni alkotóknak bemutatkozási lehetőséget biztosító díjmentesen látogatható Artbalaton galéria. A 71-es út mellett álló épületben van a kiállítótér, mellette büfé működik, a kert a közösségi események helyszíne.

Sági Ági

Fehér Csilla Ralph Eimann munkái között Fotó: Sági Ági

- Tavaly hoztuk létre az Artbalaton adatbázist, mely a balatoni-, Balaton környéki művészeket gyűjti össze. Az örvényesi galéria ezeknek a művészeknek kínál bemutatkozási lehetőséget. Vannak köztük, akik szívesen hozzák el a dolgaikat, vannak akik nem élnek a lehetőséggel- mondta el lapunknak Fehér Csilla művészeti vezető.

Az adatbázisban szereplő művészekben a közös a balatoni lakóhely, a téma, az anyaghasználat változatos. Pénteken Ralph Eimann 30 éve a Káli- medencében élő művész alkotásaival nyit a galéria. Hulladékvasból készült szobrai, és különleges hangulatú festményei is láthatóak lesznek. A kiállítások hetente váltják majd egymást a galériában, de nem csak egyedi tárlatok lesznek, időnként két- három művész munkái egyszerre lesznek láthatóak.

- Már volt nálunk olyan tárlat, mely a Lóczy Gimnázium több tanárának, és diákjainak biztosított együttes bemutatkozási lehetőséget. A válogatást emberi oldalról közelítem, általában azok jönnek együtt akik ismerik egymást, vagy barátok. Időnként csak az intuíciókra hagyatkozva válogatok. Tavaly például két keszthelyi művész: Túri Török Tibor rockzenészekről készített szobrait és Guba Anita balatoni témájú képeit láthatták együtt az érdeklődők, és jól működtek együtt- tette hozzá a művészeti vezető.

A galéria és a háttérfelület bemutatkozási lehetőséget biztosít balatoni kötődésű festőművészeknek, fotósoknak, grafikusoknak, de az adatbázisban szerepelnek szobrászok, ékszerészek, keramikusok, fafaragók, és van köztük vasműves és csuhéfonó is. Az alkotásokat nem válogatják, a cél, hogy minél szélesebb palettát mutassanak be a művészeti alkotásokból.

Fehér Csilla Ralph Eimann munkái között Fotó: Sági Ági

- Aki alkot, már érdekes. Erőszakos vagy pornográf munkákat nem rakunk ki, de ezen kívül szinte minden műfaj lesz majd. A nyár folyamán több városi fesztiválon, és környékbeli kiállítótérben is közösen jelennek majd meg az Artbalaton művészek- tette hozzá Fehér Csilla.

A tervek szerint a galéria mellé ajándékshop, és helyi termékekből dolgozó bár is nyílik.

- A Balaton- felvidék Neked magazinunk kapcsán rengeteg kapcsolatunk van, az egyik legfontosabb ebből az Éltető Balaton- felvidék Egyesület. Köztük vannak művészek, de kistermelők is. Fontosnak tartjuk, hogy, ahogy a balatoni művészek, úgy a balatoni termékelőállítók is megjelenhessenek a bár kínálatában. Az udvarban nagy tereink vannak, itt az angolszász charity shop-ok mintájára adományboltot hozunk létre és közösségi eseményeket szervezünk. Bárki leadhatja majd itt a felslegessé vált tárgyait, amit eladunk és ennek bevételéből minden héten másik rászoruló családot támogatunk. Készülünk a foci őrületre is. nálunk a foci vb meccseit kivetítőn lehet majd nézni- fejezte be Fehér Csilla.

A galéria és a kiállítások a tervek szerint egész évben látogatható lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában