A hónap alkotója

2018.06.29. 07:00

Ughy Miklós festőművészhez a figuratív alkotás áll a legközelebb

Pápa A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ A hónap alkotója kamaratárlat-sorozatában ezúttal Ughy Miklós művésztanár mutatkozik be.

Laskovics Márió

Ughy Miklós festő, grafikus groteszk jellegű képeinek láttán az érdeklődőnek Dürer és Hieronymus Bosch munkái villanhatnak be Fotó: Laskovics Márió

Ughy Miklós festő, grafikus 1968-ban született. Már az elemi iskola ötödik osztályától képzőművészeti szakon tanult, mivel szülei is ezen a pályán érvényesültek.

1987-ben érettségizett a marosvásárhelyi művészeti szakközépiskola grafika szakán. 1989-ben áttelepült Magyarországra, ettől kezdve Pápán él és dolgozik.

Ughy Miklós festő, grafikus groteszk jellegű képeinek láttán az érdeklődőnek Dürer és Hieronymus Bosch munkái villanhatnak be Fotó: Laskovics Márió

1991-től több helyütt szerepelt egyéni és csoportos kiállításokon. 1991 és 1995 között a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanítóképző Főiskola rajz szakán folytatta tanulmányait, mestere Kisléghi Nagy Ádám, Horváth János és Tóth Csaba volt. Emellett 1994-ben a pápai képzőművész szakkör vezetője volt. 1998 óta tagja a Veszprémi Művész Céhnek, és vesz részt tárlataikon. Tizenegy éve a pápai katolikus általános iskolában tanít.

Élénk színvilágú, figurális jellegű kompozícióin a formákat geometrikus szellemben egyszerűsíti. Szívesen használ szimbolikus elemeket festményein.

– Elsősorban festészettel foglalkozom, de szívesen készítek nagyméretű szénrajzokat, valamint kisebb grafikákat is. Utóbbiakra egy ideje már nem igazán érek rá. Mióta tanítok, azóta főleg csak nyári szünetekben alkotok. Újabban akvarelleket, nagyméretű akrilfestményeket készítek. Amint képeimen látható, az úgynevezett figuratív kifejezésmód áll közel hozzám, amely fehér holló napjaink túlnyomórészt absztrakt művészetében. Az elszemélytelenedő világban az emberi kapcsolatok maradványait próbálom keresgélni – mondta el a művésztanár.

A hónap alkotója elnevezésű, július 13-áig a színházépület földszinti előterében megtekinthető tárlaton hat korábbi, a 2000-es évek elejéről, illetve 2010-ből való néhány fekete-fehér képét mutatja meg, melyeket mint közös nevező, a tusrajzjelleg köt össze.

A groteszk jellegű képek láttán az érdeklődőnek Dürer és Hieronymus Bosch villanhat be.

Megjegyezte, szereti utólag, akár hetekig tökéletesítgetni alkotásait. Kedvenc stílusa nincs, ám szereti a kubistákat, a gótikát, a kora reneszánszot, a francia avantgárdot. Példaképei közül Pieter Bruegelt és Hieronymus Bosch-t emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában