Életben tartják az ötszáz éves technikát

2018.07.25. 10:00

Az együtt alkotás örömének hódoltak az ajkai grafikusok

Az Ajkai Grafikai Műhely alkotótábora a közelmúltban nagy sikerrel zárta kapuit. A magyarpolányi tájházban kialakított műhelyben a hét tematikájának középpontjában a sokszorosítógrafika állt. A tizenöt fős tehetséges művészcsapat boldogan élt a közösségi alkotás örömével.

Borsos Renáta

 A nyári alkotótáborban a tagok örömmel alkottak, műveiket kiállításon mutatják majd be Fotó: Ajkai Grafikai Műhely

A tábor vezetője, Csabai Tibor művésztanár, grafikusművész, az Ajkai Grafikai Műhely művészeti vezetője lapunknak elmondta, hogy immáron 36. alkalommal tartottak nyári alkotótábort a tagoknak, többek között a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az alkotói folyamat helyszínéül szolgáló polányi tájházat a település önkormányzata biztosítja számukra már hosszú évek óta, így igazán otthonosan érezték magukat idén is.

A grafikusműhely vágyott célja idén sem változott. Mint mindig, a régi, több mint ötszáz éves sokszorosítógrafika technikájának a megőrzése érdekében alkottak. Elsősorban vörösréz, cink-, illetve vaslemezekkel dolgoztak. A technikák közül a rézkarcot, az aquatintát és a mezzotintót alkalmazták grafikáik elkészítéséhez. A műhelynek a sikere, hogy a modern idők ellenére is életben tudják tartani az öt évszázados múlttal bíró sokszorosítótechnikát, hogy megismertessék azt a fiatal képzőművészekkel.

A nyári alkotótáborban a tagok örömmel alkottak, műveiket kiállításon mutatják majd be Fotó: Ajkai Grafikai Műhely

– A polányi alkotóház jó úton halad afelé, hogy hivatalosan is művészteleppé nyilvánítsuk. Ennek egyik alapja az ajkai önkormányzat támogatásával működő grafikai műhely, a másik pedig, hogy augusztusban immáron negyedik alkalommal a Művészeti Akadémia támogatásával nemzetközi bronzöntő és fafaragó tábor is lesz. Tervezünk még egy festészeti tábort is, így akkor Polányban már három képzőművészeti ág is képviseltetné magát egy valóságos művésztelepen – mondta el Csabai Tibor.

A tábor ideje alatt elkészült művészeti alkotásokat az ajkai művelődési központ kiállítótermében, egy nyár végi tárlat keretén belül tekintheti meg a képzőművészetet kedvelő közönség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában