A hegedűművész három arca

2018.07.03. 19:32

Lajkó Félix rengeteg neves zenésszel dolgozott már együtt

A külföldi sztárok mellett egy magyar virtuóz, Lajkó Félix is gazdagítja a VeszprémFest idei kínálatát.

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész három estén lép fel Fotó: VeszprémFest

Lajkó Félix három arca címmel a Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és zeneszerző ad koncertet három estén, július 11–13. között az erre az alkalomra kialakított új szabadtéri, 400 fős koncerthelyszínen, a jezsuita templomkertben.

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész három estén lép fel Fotó: VeszprémFest

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és zeneszerző neves együttesekkel és zenészekkel dolgozott együtt, 1994 óta számos lemeze jelent meg, írt zenét színházi előadásokhoz és komponált filmzenéket. A VeszprémFesten három estén át három különböző formációban élvezhetjük a művész virtuóz hegedűjátékát. A citerával tízéves korában, 1984-ben ismerkedett meg, míg a hegedűvel hatodik osztályos korában került közelebbi kapcsolatba. A szabadkai zenei középiskolát elhagyva Budapestre utazott, ahol a Dresch Quartet tagja lett.

Számos ismert zenésszel dolgozott együtt, többek között Szabados Györggyel, Boris Kovaccsal, a francia Noir Désir zenekarral, Alexander Balanescuval, Boban Markoviccsal. Színházi és filmzenéket komponál, számos lemeze jelent meg. 2008-ban a 39. magyar filmszemle Aranyorsó díját Mundruczó Kornél Delta című filmje kapta, melyben főszerepet játszott. A hegedűművész július 11-én este hét órakor a lengyel Volosival lép fel. A nemzetközileg is elismert lengyel Volosi olyan egyedi stílust alkotott, mely egyszerre modern és tradicionális, klasszikus és népi, kárpáti gyökerekkel rendelkező dzsesszimprovizáció. Olyan muzsika, amelyben természetesen keveredik a klasszikus és népi vonószene.

Lajkó Félix július 12-én Jojo Mayerrel koncertezik. A New Yorkban élő svájci dobost – kreatív és újító technikájának köszönhetően – a világ legjobb dobosai között tartják számon. Kétéves korában kapta első dobfelszerelését, amelyen maga tanult meg játszani. Élete első nyilvános szereplése Hongkongban volt háromévesen. 18 évesen már profiként járta be Európát Monty Alexander együttesével, és szerepelt az összes fontos dzsesszfesztiválon. Ennek köszönhetően léphetett fel később olyan nagyságokkal, mint Dizzy Gillespie vagy Nina Simone, de számtalan kiválósággal zenélt már, többek között Hiram Bullockkal, Gerald Veasley-vel, Wah Wah Watsonnal, John Zornnal. Karrierjét dzesszmuzsikusként kezdte, majd pályafutása alatt különböző műfajok neves képviselőivel játszott együtt és próbált ki eltérő stílusokat. Olyan műfajokkal kezdett kísérletezni, mint a speed ga­rage, a nu-skool breaks, a jungle és a drum n’ bass. Július 13-án Lajkó szólókoncertet ad. Démonikus improvizációk, szárnyaló dallamok, lelkünket az ismeretlenbe repítő virtuozitás, ez vár a hallgatókra. A hegedűművész a zene nyelvén mesél érzésekről, hangulatokról, képekről, amelyek a profi elő­adásban megjelennek a hallgatóság előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában