Fődíjas lett a pörkölt

2018.07.27. 07:00

Programdús nappal emlékeztek a Pléhcsárdára

Főzőverseny, kulturális bemutatók és koncertek is várták az idei Pléhcsárda-nap látogatóit Várpalotán, ahol a bányászok egykori kedvelt „műintézményére” is emlékeztek a résztvevők.

Szabó Péter Dániel

Einreinhof Attila a Pléhcsárda nap történetéről is beszélt. A háttérben Campanari-Talabér Márta polgármester

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Hagyománnyá érett az elmúlt közel egy évtizedben az alsóvárosban működő baráti kör családi napja, amellyel a városrészben egykor működő, a bányászok által szívesen látogatott vendéglátóipari egységnek, a pléhcsárdának kívánnak emléket állítani. A Rákóczi Telepi Baráti Kör példaértékű munkát végez a bányászhagyományok megőrzése és a közösségépítés terén. A Pléhcsárda nap is ezt a célt szolgálja, hiszen évről-évre megidézi a békebeli hangulatot, s nyújt több generációnak is tartalmas szórakozást.

Einreinhof Attila a Pléhcsárda-nap történetéről is beszélt. A háttérben Campanari-Talabér Márta polgármester Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A megnyitón a rendezvényen megjelenteket Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere is köszöntötte. Kiemelte, jó látni, hogy a különböző városrészekben működő civil szervezetek – így a Rákóczi Telepi Baráti Kör is – megtalálták saját karakterüket, s elismerésre méltó munkát végeznek. Einreinhof Attila, az RTBK elnöke köszöntőjében felidézte a civil szervezet kezdeményezéseit, sikeres programjait.

A baráti kör elnöke kérdésünkre elmondta, az elmúlt időszakban nagyon jó kapcsolatot alakítottak az ajkai Csingervölgyért Egyesülettel, akik szintén a bányász hagyományőrzést tűzték a zászlajukra. – Nagyon örültünk neki, amikor jelezték: szívesen eljönnének a Pléhcsárda napra, s még a főzőversenyre is beneveznek. Azt gondolom, hogy az idei évben egy kicsit még tovább fejlődött a rendezvényünk, ahol minden generáció megtalálja a maga szórakozását. A gyermekeket arcfestés és lovagoltatás várja, kovács bemutatót is lehet látni, míg a felnőttek a sörivó versenyen tehetik próbára magukat – emelte ki Einreinhof Attila.

A Rákóczi Telepi Tagiskola udvarán megrendezett Pléhcsárda napon az élőzene, a kulturális bemutatók, valamint a különböző programok mellett a legfőbb attrakció persze ezúttal is a főzőverseny volt. A Pintér László vezette zsűrinek nem volt könnyű feladata a győztes kiválasztásánál, hiszen ínycsiklandó ételeket készítettek a versenyre nevezett civil szervezetek, baráti társaságok a bográcsokban.

A fődíjat végül a vendég Csingervölgyért Egyesület nyerte el magyaros sertéspörköltjével. A második helyet gombás tokánnyal az Írisz Nőegyesület szerezte meg. Két bronzérmes lett a főzőversenyen. A Janás testvérek nyúlpörkölttel, a Thury Nyugdíjas Klub pedig a „vendégváró vitézek vacsorájával” vívta ki az elismerést.

A program ideje alatt Kalmár János örökzöld slágerekkel biztosította a talpalávalót a közönségnek. Az est további részében pedig, éjszakába nyúlóan, a Tourmix zenekar szórakoztatta az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában