aki horgonyt vetett a nyugalom szigetén

2018.08.17. 07:00

Csomai Lóránt szerint a nagyváros zaja után, Lovas a nyugalom szigete

Csomai Lóránt 25 éve kezdte el szorgalmasan gyűjtögetni a régiségeket, másnak használhatatlannak, elavultnak hitt tárgyakat, bútorokat.

Szendi Péter

Csomai Lóránt édesapja révén vált részben lovasivá Fotó: a szerző

Ezek a nem mindennapi ereklyék díszítik most az üzlete falait és szegleteit. A Lovas Kikötőt üzemeltető Csomai Lóránt Veszprémben született, az elmúlt években Budapesten élt és dolgozott. Édesapja révén vált részben lovasivá, akinek több mint harminc évig volt Lovas a második otthona. Így nem ismeretlenül vette ki a meglehetősen rossz állapotban lévő egykori kocsmát. A nagyváros zaja után, mint mondja, Lovas a nyugalom szigete. Csaknem fél évig tartott az épület renoválása.

Csomai Lóránt édesapja révén vált részben lovasivá Fotó: a szerző

A Lovas Kikötő reggeliző, kávézó és este bár, amire a csend, a nyugalom a jellemző. Lóránt egyfajta mediterrán hangulatot kívánt megteremteni. Az estéket viszont előadókkal, kisebb koncertekkel kívánják pezsgővé tenni. – – Valójában rám a folyamatos megújulás a jellemző. Mindig valami új dologgal lepem meg a közönséget, ami a kulturális életre is vonatkozik. Idén sikeresen elindult a bolhapiac és a kertmozi, ahol régi, klasszikus magyar filmeket vetítünk. A veréb is madárral kezdtünk, majd folytattuk a Pogány Madonnával. Itt szeretném megköszönni a segítséget Zakar Zelindának a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM-menedzserének és Újváry Andrásnak – kezdi az újdonságok ismertetésével Csomai Lóránt, aki szeretett volna idén egy termelői piacot is megvalósítani az udvaron, de ez a projekt valószínűleg a jövő évé lesz.

Nyár elején Szilvássy Katalin festménykiállításának megnyitóján a lovasi Nesztinger Kornél klasszikus gitárjátékát hallgathatták az érdeklődők, miközben gyönyörködtek a festményekben. Farkas Zoltán, a Kontroll Csoport, a Kistehén, az Amorf Ördögök és számos más zenekar zenésze pedig a kedvenc pop- és brazil zenéinek gitárátiratait játszotta a Beatlestől a Coldplayig, Jobimtól Amy Winehouse-ig, Bob Marley-től a Nirvanáig. Juhász Zoltán pedig a pop és blues stílusában saját dalokkal és feldolgozásokkal szórakoztatatta a nagyérdeműt. Lipták Katalin Jeanne és Szakáll Norbert Iván a tavalyi nagy sikerű esték után újból fellépett a Lovas Kikötőben, ahol klasszikus jazzstandardeket, swing, bossa nova ritmusú darabokat hallhattunk tőlük. Dávid Roland pedig nem hagyta, hogy feledésbe merüljenek a ’60-as, ’70-es évek legnagyszerűbb dalai, a rock és blues klasszikusai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában