öt nap, nyolc koncert

2018.08.01. 07:00

Ma este kezdődik az Auer-fesztivál Veszprémben

Mozart-esttel kezdődik ma az Auer-fesztivál. A Mendelssohn Kamarazenekart Vásáry Tamás vezényli, közreműködik Fejérvári Zoltán zongoraművész. A kamarazenekar negyedszer szervezte meg a nemzetközi zenei fesztivált.

Balla Emőke

Vásáry Tamás vezényli, közreműködik Fejérvári Zoltán zongoraművész

Fotó: Penovác Károly/Napló

A nemzetközi zenei fesztivál célja, hogy Veszprémbe hozza azokat a művészeket, akik a világ legjelentősebb koncerttermeiben lépnek fel. A veszprémi születésű Auer Lipót (1845–1930) hegedűművész, karmester és zenepedagógus, a világ zenei életének meghatározó alakja, az orosz cár szólóhegedűse, államtanácsos, a Szentpétervári Konzervatórium professzora, az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere volt. Ő alapozta meg az „orosz hegedűiskola” néven ismert metódust, mely példátlan sikersorozatot indított el. Auer egyaránt volt művész és tanár, keresztény és zsidó, orosz és amerikai. És magyar, hiszen vallotta: „Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el.”

Fejérvári Zoltán zongoraművész és Vásáry Tamás Fotó: Penovác Károly/Napló

Az ötnapos fesztiválon nyolc koncertet hallhat a veszprémi közönség. A programsorozat szerdán este kezdődik a Hangvillában, a Kováts Péter művészeti vezető által irányított Mendelssohn Kamarazenekart a Kossuth-díjas karmester, Vásáry Tamás vezényli, elhangzik Mozart Esz-dúr zongoraversenye és g-moll szimfóniája, közreműködik Fejérvári Zoltán zongoraművész. Csütörtökön az Auer Trió (Fülei Balázs, Kováts Péter és Varga István) kamaraestje lesz a megyeházán. Pénteken, szombaton és vasárnap két-két hangversenyt tartanak. Pénteken délután fél hatkor Herczku Ágnes és zenésztársai Bartók-estre invitálják a közönséget, nyolc órakor David Geringas világhírű gordonkaművész lép fel a Hangvillában a Mendelssohn Kamarazenekar társaságában. Szombaton délután a Kállai Vonósnégyes ad koncertet a megyeházán, este a világon egyedüli Grammy-díjas klezmeregyüttes, a New York-i Klezmatics zenél a Hangvillában.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Vasárnap délután a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamara­zenekar, este a fesztivál egyik legkülönlegesebb vendége, sokak szerint a világ legjobb hegedűse, Gidon Kremer koncertezik a Hangvillában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában