egy asszony élete

2018.10.01. 07:00

Márai Sándor monodrámáját mutatták be Alsóörsön

Sokan jöttek el az Eötvös Károly Művelődési Házba, ahol egy nagyszerű színdarabot láthattak az érdeklődők. A szép előadást a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban mutatták be legelőször, Vándor Éva Jászai Mari-díjas színművész közreműködésével, Szemán Béla rendezésében.

Szendi Péter

Vándor Éva számára csodálatos szerepet tartogatott ez a mű, ő pedig élt a felkínálkozó lehetőséggel

Fotó: Szendi Péter

Egy asszony története a huszadik századból. A nincstelen szolgálólányból lett méltóságos asszony élete. Egy szállodai szoba. Emlékek, érzések, visszaemlékezések, megértések, elhallgatások, örömök és fájdalmak. Róma, ahol a műveltség még nyomokban fellelhető. Egy író a fényképeken. Egy férj, aki elindult a semmibe. Egy fiatal dzsesszdobos, aki nappal alszik. A kávé illata. A magány. Az öregedés. Az elmúlás.

Vándor Éva számára csodálatos szerepet tartogatott ez a mű, ő pedig élt a felkínálkozó lehetőséggel Fotó: Szendi Péter

Az egész előadás egy szobában játszódik, ahol megismerhetjük Judit életét, azt, hogy milyen áron jutott el oda, ahol 60 évesen tart. Megtudhatjuk azt is, mit vár, vagy egyáltalán vár-e még valamit az élettől. A díszlet, a szoba, és annak minden tartozéka, a jelmezek visszarepítenek minket Judit idejébe. A stúdióterem intimitásának kihasználása miatt úgy érezhettük magunkat, hogy mi is az előadás, Judit életének a részei vagyunk. Mintha személy szerint nekünk mesélné el élete történetét.

Vándor Éva számára csodálatos szerepet tartogatott ez a mű, ő pedig élt a felkínált lehetőséggel. Mint mondta, saját életútjából több párhuzamot tud vonni szerepével. Nagyszerű alakítást láthattunk. Mindezt segítette a maga módján Farkas Izsák hangulatfestő zenéje, a remek látványterv Mezei Ferenc munkáját dicséri és Siegrist Cecíla jelmeze. „Ne vigasztalj, tudom én a leckét! Megtanultam, hogy idejében kell elmenni.” – mondta szerepét a művésznő, ám ezzel a közönség nem értett egyet. A zárószó után még percekig olyan néma csendben ült a helyén mindenki, mint tette azt az előadás egész időtartama alatt. Amikor pedig felcsattant a vastaps, azt nem akarta abbahagyni senki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában