Lélek-újrahasznosító rajzok

2018.10.16. 07:00

Vérében van a tömörítés Kapolcsi Kovács Csaba grafikusművésznek

Ha nem hiszi, járjon utána címmel nyílt meg Kapolcsi Kovács Csaba grafikusművész kiállítása pénteken a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Laskovics Márió

Kapolcsi Kovács Csaba grafikusművész színvonalas alkotásai november 10-ig láthatók a Jókai Mór Városi Könyvtárban Fotó: Laskovics Márió

Kapolcsi Kovács Csaba régóta mesékkel foglalkozik, grafikákat és könyvillusztrációkat készít. Rajzkészségét 1982-től, alapító tagként az Ajkai Grafikai Műhelyben fejlesztette. Műveit rendszeresen bemutatja hazai és külföldi tárlatokon. Mint mondta, alkotásaiban tulajdonképpen „meseszemüvegén át” gondolja tovább, illusztrálja életét.

A Jókai Mór Városi Könyvtárban pénteken nyílt kiállításán huszonöt kifinomult alkotás látható a falon, továbbá tárlókban tekinthetőek meg könyvillusztrációi (Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák, Magyar várak regéi, Thomas Hardy: Kalandozások az ördöglyukban), sokszorosított kisgrafikái, ex librisei, illetve rézkarcszerszámai. A november 10-ig látható tárlatot Padné Szabó Mária tanár nyitotta meg, bemutatva és méltatva a szárnyaló fantáziájú művészt.

Kapolcsi Kovács Csaba grafikusművész színvonalas alkotásai november 10-ig láthatók a Jókai Mór Városi Könyvtárban Fotó: Laskovics Márió

– Grafikái nem csupán képekben megfogalmazott történetek, hanem egy világkép. Embermesék, felnőttmesék, világszemléletének mozaikjai. Ez a világkép több ezer darabból áll össze úgy, hogy minden fázisban egységes egésznek tűnik, mégis mindig fejleszthető, kiegészíthető – emelte ki Szabó Mária.

– Kisgyermekkoromtól kezdve rajzolgatok, firkálgatok. Édesanyám nyomdában dolgozott, és rengeteg hulladékpapírt hozott haza, amit fel tudtam használni. Előbb kezdtem rajzolni, mint olvasni-írni. A Delfin könyveken nőttem fel. Szecskó Tamás, Gyulai Líviusz, Rékasi Csaba rajzai ragadtak meg nagyon. Annak idején a Galaktika magazin fantasztikus novelláihoz is készítettem képeket. Az Ajkai Grafikai Műhelyben pedig Kéri Imre grafikusművész tanított meg a rézkarcolás szakmai fortélyaira, idén nyáron már a harmincötödik táborunkat rendeztük meg. Korábban sok étlapot is terveztem, de mivel manapság kevés a munka, ezért magamnak találok ki megrendeléseket. Van például egy „Mesemesterségek” sorozatom, amihez párhuzamosan egy ismerősöm ír történeteket – árulta el kérdésünkre Kapolcsi Kovács Csaba.

Az alkotó megjegyezte, vannak számítógéppel készített grafikái is. Úgy látja, hogy a mai digitális világban szintén lehet és kell igényes grafikát kreálni, csak nem igazán mélyülnek úgy bele az emberek, a kézzel készült, hagyományos grafika pedig sajnos kihalóban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában