Különleges célért adakoztak a hívek

2018.11.27. 11:30

Négyszázezer forint gyűlt össze a pápai Szent József-kápolna keresztjének helyreállítására

Négyszázezer forint adomány gyűlt össze a pápai Szent József-kápolna keresztjének helyreállításáért szervezett jótékonysági esten.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Tizedik alkalommal szervezte meg hagyományos Szent Erzsébet-napi jótékonysági estjét a Szent Anna-plébánia vasárnap a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében.

Salgó Ferenc kanonok-plébános köszöntőjében elmondta, az előző kilenc rendezvénnyel a plébánia karitászmunkáját, szeretetszolgálatát, a szegények iránti segítőkészségét támogatták. Ezúttal azonban a Szent József-kápolna tavaly viharban megsérült, s azóta a földön fekvő keresztje helyreállításának felgyorsítása volt az adakozás célja.

Salgó Ferenc kanonok-plébános köszöntőjében hangsúlyozta, Szent Erzsébet is Krisztus keresztjéből merített erőt Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A keresztnek a templom tornyán van a helye. Sajnos a helyreállításra tett próbálkozásaink sikertelenek voltak, eddig sem a biztosító, sem a kivitelező nem vállalt felelősséget a kárért – közölte Salgó Ferenc, majd az Úr Jézus Krisztus önfeláldozó, mindnyájunk bűnéért vállalt kereszthalál-áldozatára – amely egyben Isten irántunk való szeretetének legnagyobb remény-jele – hívta fel a figyelmet.

– Szent Erzsébet Krisztus keresztjéből merített erőt, hogy az elesettek, szegények, betegek, árvák, özvegyek nagy gyámolítója legyen, saját szenvedései ellenére. Ne féljünk másokért élni, áldozattá válni – tette hozzá.

Az est fővédnöke Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Márfi Gyula veszprémi érsek volt. Előbbi hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni, utóbbi beszédében Árpád-házi Szent Erzsébetről elmondta, 24 évet élt, 19 évesen már özvegy volt három gyerekkel. Szerelemházassága ritka volt a korban.

– Egészen hihetetlen, hogy 1235-ben több mint egymillió ember vett részt perugiai szentté avatási ceremóniáján. Kultusza valóban hihetetlen lelkületével magyarázható. Királyi családból származott, mégis jól érezte magát a szegények között is, igyekezett nagyon szerényen élni – emelte ki az érsek.

A gálaműsorban Nemcsák Károly színművész, a budapesti József Attila Színház igazgatója és Szabó Gyula Győző, a Madách Színház művésze Európa közepén című verses-dalos összeállításának, Keresztes János, a veszprémi Petőfi Színház színésze és Babos Tibor versmondó szavalatainak, valamint a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület táncainak tapsolhatott a közönség. Az agapéval zárult jótékonysági esten 400 ezer forint gyűlt össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában