Tihany, majd Dörgicse

2019.02.05. 07:00

Új helyszínen a Balaton-part díjazott épületeinek kiállítása

Csaknem két éve a Veszprém Megyei Önkormányzattól indult el a Balatoni Szövetséghez az a javaslat, hogy írják ki Az Év Balatoni Háza pályázatot. Mindez a tavalyi évben megtörtént, a Nők a Balatonért Egyesülettel karöltve. A vándorkiállítás a település kultúrházába érkezett, ezzel újabb helyszínen folytatódott.

Szendi Péter

A tárlatot Szauer Rózsa, a Nők a Balatonért Egyesület elnöke nyitotta meg. Szerinte az építészeti pályázat létrehozása elérte célját, mert ad íjazott épületek híre, a róluk készült képek a vándorkiállításnak köszönhetően egyre több emberhez jutnak el Fotó: Szendi Péter

Az Év Balatoni Háza 2018 díjra lakóházzal, középülettel, gazdasági és üdülőépülettel lehetett pályázni. Több kiváló pályamű is beérkezett, melyet szakmai zsűri bírált el. A Megyeháza és Alsóörs után Csopak adott helyszínt a nem mindennapi kiállításnak, ahol az érdeklődők megtekinthették a csodálatos épületekről készült fotókat. A jelenlévőket Ambrus Tibor polgármester köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy a Balatoni Szövetség különdíját a csopaki Schieszl-pince gazdasági épülete kapta. Elmondta, az önkormányzat számára nagy jelentőségű, hogy építészeiket és az építtetőket egyaránt motiválják a csopaki hagyományok továbbvitelében, melynek támogatását szolgálja a település arculati kézikönyve is.

A tárlatot Szauer Rózsa, a Nők a Balatonért Egyesület elnöke nyitotta meg. Szerinte az építészeti pályázat létrehozása elérte célját, mert ad íjazott épületek híre, a róluk készült képek a vándorkiállításnak köszönhetően egyre több emberhez jutnak el Fotó: Szendi Péter

A tárlatot Szauer Rózsa, a Nők a Balatonért Egyesület elnöke nyitotta meg. Szerinte az építészeti pályázat létrehozása elérte célját, mert a díjazott épületek a vándorkiállításnak köszönhetően egyre több emberhez jutnak el, s a közönség szeme elé tárja a hagyományos, elsősorban a balatoni tájba harmonikusan beilleszkedő épületeket, amelyek modern megoldásokat is alkalmaznak.

A csopaki pincét Szűcs Endre, Kis Kálmán és Tóth Péter tervezte. Elmondták, hogy nagyon szerencsés helyzetben voltak, mert a tulajdonossal szinte teljesen megegyezett a tervük az épület átalakításáról.

A vándorkiállítás Tihanyban folytatódik ebben a hónapban, márciusban pedig Dörgicsén lesz látható. A díjazott épületek helyszínein túl más településeken is történtek már előkészületek, Balatonalmádi, Balatonfűzfő és Balatonkenese polgármestere is jelezte, hogy szívesen fogadja a különleges tárlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában