"Én egész népemet fogom nem középiskolás fokon taní-tani!"

2019.04.11. 08:11

Gondolatok Veszprémből a magyar költészet napjához

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én József Attila születésnapján ünneplik, akinek az életműve megkerülhetetlen teljesítmény mind a költőutódok, mind a művészettel foglalkozók számára

Horváth Virág

smartcapture

Veszprém, ami immár elnyerte a #2023 Európa Kulturális Fővárosa díjat, és a benne élő, dolgozó, tanuló emberek, akiknek a művészet, az irodalom ebben a csodás történelmi városban átszövi a mindennapjaikat úgy készültek erre a jeles napra, akárha ősi, keresztény ünnepeink egyikét várnánk. A város, ami nem felejti el egy pillanatig sem, hogy a kultúra összehoz, és határokat feszeget. A mai hűvös tavaszi napon, április 11-én, a magyar költészet napján sétáljanak keresztül a városon és olvassák az utcára posztolt verseket, nézzék meg a Kossuth utcán slammelő fiatalokat, és üljenek fel a Versbuszra színművészeinkkel. Szívják magukba mindazt, az ünnepi megemlékezés darabkáit, mellyel Veszprém fejet hajt a költőóriás, József Attila születésnapján az összes valaha élt magyar költő előtt.

Porga Gyula polgármester gondolatai

- A művészet szebbé, elviselhetőbbé, tartalmasabbá teszi az életünket. Ezzel a megítéléssel én magam is egyetértek, hiszen egy festmény, épület, irodalmi alkotás, színházi előadás, zenemű boldogabbá teheti a hétköznapjainkat. A művészeti ágak közül talán a zene és az irodalom áll legközelebb a szívemhez, ezért számomra személyesen is fontos a Költészet Napja, mely az irodalmon belül is különleges helyet foglal el.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím egy újabb lehetőséget ad arra, hogy a művészeti produkciókkal, kulturális termékekkel a közeljövőben még intenzívebben találkozzanak a veszprémiek. Fontos küldetése, üzenete az EKF programnak, hogy a művészeteket, a kulturális teljesítményeket a legközelebb vigyük az emberekhez, kivigyük az utcákra, buszokra, közterekre.

Fontos a költészet népszerűsítése, hogy minél több emberhez eljusson a költészet csodája. Éppen ezért az idei esztendőben újra felelevenítjük azt a nagyon szép kezdeményezést, amely Versbusz néven vált ismertté Veszprémben és a helyiek számára kedves, szerethető programmá nőtte ki magát.

Idén azzal a kéréssel fordultam a Veszprémben tanító magyartanárokhoz, hogy a kedvenc versüket, esetleg saját szerzeményüket jutassák el a Petőfi Színházhoz, hogy a teátrum művészei április 11-én a menetrendszerűen közlekedő helyi járatos buszokon ezekekkel a versekkel lepjék meg a veszprémi utazóközönséget.

Bízom benne, hogy aki munkába, vagy iskolába menet találkozik egy-egy irodalmi gyöngyszemmel, annak kicsit boldogabb, szebb lesz a napja és este szívesen emel le egy könyvet a polcról.

Tóth Szabolcs 'Executor' az odaLÖKött KÖLtészet Slam Poetry Veszprém tagjának gondolatai:

Attól a pillanattól, hogy egy hobbiban kezdesz elmerülni, akarva-akaratlanul is találkozol a kérdéssel másoktól, hogy „ki a példaképed?”, illetve „kinek a munkásságát tartod szem előtt?”.

Nincs ez máshogy a poetry slammer-ek körében sem: „melyik a kedvenc Örkényid?”, „Marci és Peti legutóbbi kötete megvan?” vagy „Holdudvart hallgatod?”

Előadóként igyekszem tájékozott maradni, de csak annyira, hogy ne vegyek át saját káromra mások flow-jából. Hogy nézne ki egy képzelt médium szájából egy, a médiumokat is érintő írásban: „túl pop lett ez a híg szakma/ így feliratkoztam a Lil Frakkra”. Ugye.

„Persze, ne nevezz engem se hitelesnek,/ a szépirodalmi sarok előtt szemeim hanyatt esnek,/ majd guggolva válogatok,/ két-három polc, tán oda jobb/ szatíra költözött” *,úgyhogy ilyenkor (is) szívesen forgatok egy-egy Kerner Mariann vagy Baranyai Máté-kötetet két gyermekem délutáni altatása közben.

Nemes gesztus volt egy teljes napot kinevezni a lírának, Attila még örül is ennek állítólag, de ne csak ilyenkor posztoljunk a falakra verset és fizethessünk velük a kávénkért, érdemes az év többi napján is felkeresni holt és élő költők társaságát.

Viszont ha így alakult, április 11-én felhangoznak több helyen is az odaLÖKött szép szavak: Füreden, Zircen, idehaza több alkalommal is, a Kossuth utcán és az Utasban délután, a Dubniczay-palotában pedig az este leple alatt.

Számomra ez #akolteszetnapja – kicsit sárgább, kicsit savanyú, de.

*Baranyai Máté Legyünk csövesek c. versének átirata – részlet

Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettesének gondolatai

József Attila nemzedékeink lelkének jelentette azt a felüdülést, amit az igazi líra jelenthet. A szó varázserővel rendelkezik. Erről József Attila is sokat tudott. Olyan élményeket szereznek versei, amitől tisztává válhatunk. Hiszem, hogy életünkben a játék, a muzikalitás, az érzelmek és a gondolkodás a költészettől teljesedhet ki. Verset mindig és mindenhol lehet olvasni – sőt szavalni. Aki ezt tudja és gyakorolja, azt tudja, hogy minden nap fel kell nézni az égre: oda tartani arcunkat a fénynek, a simogató szélnek; magasra nézni, hogy az elemi erők felemeljenek boldogságban és bánatban. A versek belül, azaz bennünk vannak; fel kell szabadítani őket, mert így válhatunk szabaddá mi is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában