Mint süllyedő hajó

2019.04.01. 19:32

Győrfi Károly mutatta be új könyvét Tapolcán

A város szívében lévő protestáns templom adott otthont Győrfi Károly Európa értékrendi válsága, úton a vég felé című könyve bemutatójának.

Smidhoffer Eszter

Győrfi Károly összefoglalta írása mondanivalóját

Fotó: Archív

Első hallásra olyan lehet a cím, mint ami depressziót sugároz, ám a szerző hangsúlyozta, erről szó sincs, a realitás mondatta ezt vele. A borítón szereplő értékrendi válság mellett pénzügyi, gazdasági, bevándoroltatási, vezetési és demográfiai válság szorongatja Európát. Emiatt az unió mint süllyedő hajó van jelen napjainkban – ismertette Győrfi Károly szerző.

Győrfi Károly összefoglalta írása mondanivalóját. Fotó: Archív

Elhangzott: Európa-szerte tagadják a hagyományos családmodellt, kevés gyerek születik a kontinensen, ami a család válságához vezet. Ez a változás nagy hatással van nemcsak az adott országra, hanem az egész kontinensre. A család a társadalom legfontosabb mikroegysége, mindennek az alapja. Emiatt, ha borul az alapegység, hanyatlani kezd az ország működése, a megélhetés nehézkessé válhat.

Átalakult a normál értékrend, mára más lett a fontos, mint évtizedekkel ezelőtt. A pénz, a munka került első helyre, a nemzettudat, hit és a család pedig egyre hátrébb tolódik. A többség nem hazában, nemzetben, hanem nemzetközösségben gondolkodik. Aki azt mondja, hogy európai, világpolgár, nem pedig magyar – angol, német, francia stb. –, az hontalan, gyökértelen – fejtette ki álláspontját a szerző.

Értékrendi válság alatt elsősorban keresztény válságot ért az író. A három legfontosabb vallási alapértéket taszította el magától Európa. A helyes keresztény értéksorrend az Isten, haza, nemzet trió. Világi szemmel nézve pedig munkahely, haza, nemzet. Utóbbival párhuzamban jelen van a család is.

Európa vallási alapja megrendült, amit a hitközösségeknek kell helyrehozniuk. Erősíteni, gyakorolni szükséges a hitet – hangsúlyozta Győrfi Károly. Az előbbiek miatt Európa a vesztébe rohan. Ezt hangsúlyozza és elemzi a szerző a bemutatott könyvben.

A kötet tanulmánynak is beillik, mert sok kutatómunka, forrásbeszerzés áll a megírásának hátterében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában