diáktárlat pápán

2019.05.03. 17:28

Fiatal képzőművész mutatkozik be a Pedagógus Művelődési Házban

A pápai református kollégium kilenc éve indult művészeti képzésén tanulók közül immár a harmadik tehetség állíthatta ki alkotásait önálló tárlaton.

Laskovics Márió

Dunai Virág első önálló kiállításán nyolcvan alkotásával tárja tehetségét az érdeklődők elé Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Duna Virág, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma (Refi) végzős diákjának első önálló képzőművészeti kiállítását nyitották meg csütörtökön a Pedagógus Művelődési Házban, a Pápai Középiskolások Képzőtársasága és a Pápai Művelődéstörténeti Társaság (PMtT) szervezésében. Mint megtudtuk, a művészeti tagozat történetében Lőwenberger Patrik és Kulifai Boldizsár után Dunai Virág a harmadik olyan tanuló, akinek még diákévei alatt önálló tárlata valósult meg.

Dunai Virág első önálló kiállításán nyolcvan alkotásával tárja tehetségét az érdeklődők elé Fotó: Laskovics Márió/Napló

A megnyitón Mátyus Aliz író, szerkesztő, a PMtT alelnöke köszöntötte a közönséget, Csonka Johanna mély átéléssel szavalt egy-egy Nagy László- és Szécsi Margit-verset, Kulisek Timóteus pedig cajónon zenélt.

A balatonszőlősi származású Duna Virág felidézte, kisgyermekkora óta rajzol, édesanyja engedte a falra is festeni. Több tanára dicsérte az általános iskolában, így tanult tovább képzőművészeti irányon. Eleinte grafika szakra ment volna, de inkább a festészetet választotta. Döntése beigazolódott, mint mondta, a Refiben ért hatások sokat tettek hozzá fejlődéséhez.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A Refiben kezdtem el festeni, tanultam meg az anyaggal bánni. Szerencsére nagyon jó mesterem van, Katona György tanár úr vezetett be e világba. Nehéz út volt eljutni az első kiállításig, de a sokéves gyötrődés megvilágította számomra a festészet igazi lényegét: az esztétikai érzékekre hagyatkozást, a belső érzelmek vászonra vetítését, és önmagunkból megmutatni valamit a külvilágnak. A szürrealizmus, a metafizika fogott meg leginkább. A Pécsi Tudományegyetem festőművész szakára készülök tovább – jegyezte meg a fiatal tehetség.

A június 2-ig tárlaton 80 festmény és grafika látható, melyek egyaránt készültek iskola- és szabadidőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában