a jövőt is ünnepelhetjük

2019.05.08. 07:00

Kiállítással és zenével nyílt meg az idei Gizella-napok

A veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kedden megnyitotta a veszprémi érseki palotában a Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet két évszázada című kiállítást. Ezzel együtt ünnepélyesen kezdetét vette az idei Gizella-napok programsorozat is.

Horváth Virág

A megnyitón az Orlando énekegyüttes tagjai is közreműködtek Vikman Pál karnagy vezényletével.

Fotó: Pesthy Márton

Köszöntőjében Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke megköszönte a kiállítást mindazoknak, akik ezt hatalmas munkával lehetővé tették. – A szépség mellett egyfajta vallásos áhítat, egyfajta keresztény érzület, amely ezekben a képekben tetten érhető. Az lenne a legjobb, ha minél inkább visszatérnénk a keresztény gyökereinkhez, és ez a kiállítás is ebben segítene minket – tette hozzá Márfi Gyula.

Márfi Gyula. Fotó: Pesthy Márton

Porga Gyula polgármester elmondta, az idei a huszonnyolcadik, amikor a város és az érsekség Gizella-napokat szervez, viszont az első, amit abban a tudatban készítettek elő, hogy a megyeszékhely 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lehet. – A rendezvény ideje alatt ünnepeljük egyrészről ennek a gyönyörű városnak a gazdag történelmi múltját, és ezzel párhuzamosan a pezsgő kulturális jelenét is. Első alkalommal elmondhatjuk még azt is, hogy az idei Gizella-napok a jövő ünneplésére is lehetőséget ad.

 

Néhány magyar szóval köszöntötte a megjelenteket Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója, majd anyanyelvén folytatta beszédét. – Úgy érzem, hogy ez a kiállítás jó alkalom arra is, hogy ne csak az olasz-magyar kulturális kapcsolatokat ápoljuk, hanem az európai kapcsolódást is. Az én szívemnek természetesen a legkedvesebb az olasz-magyar kapcsolat.

Szakmai megnyitó beszédében Prokopp Mária, az ELTE Művészettörténeti Intézet munkatársa kiemelte, a Gizella-napok minden évben megerősítést bennünket, hogy Gizella, a magyarok édesanyja példakép lehet számunkra. – Nem lehet eléggé ünnepelni a mi királynőnket, aki mindent megtett azért, hogy mi keresztény magyarok legyünk.

A megnyitón az Orlando énekegyüttes tagjai is közreműködtek Vikman Pál karnagy vezényletével.
Fotó: Pesthy Márton

A kiállításon válogatást láthattak az érdeklődők a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény 17-18. századi itáliai grafikai és festészeti anyagából, valamint a Budapesti Történeti Múzeum, a Budavári Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjteménye, a Dobó István Vármúzeum, a Keresztény Múzeum és a szépművészeti Múzeum gyűjteményéből.

A megnyitón Vikman Pál karnagy vezényletével az Orlando Énekegyüttes tagjai is közreműködtek, az esemény zárásaképp pedig Az itáliai barokk zene hajnala – Monteverdi címmel adtak hangversenyt az érseki palotában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában