Tanárok és növendékek

2019.05.28. 07:00

Koncertet adott a hetvenéves pápai kamarazenekar

Jubileumi koncertet adott a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont 70 éves kamarazenekara a színházteremben. Többek között népdalfeldolgozások, illetve Haydn és Beethoven művei csendültek fel az eseményen.

Polgár Bettina

Többek között Haydn és Beethoven művei is felcsendültek az eseményen

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) kamarazenekara az 1949-ben alakult Pápa Városi Szimfonikus Zenekar 1974-ben átszervezett utódjaként működik. A 2011-es évig Bódi László, a Bartók Béla Zeneiskola vonós tanszakának vezető tanára látta el a karnagyi teendőket, jelenleg pedig Nagy Tibor hegedűtanár vezeti az idén hetvenéves kamarazenekart. Az együttest zenetanárok alkotják, de bekapcsolódtak a munkába az általuk felnevelt hangszeres növendékek is. Műsorukban a hagyományos barokk és a klasszikus repertoár kibővült a kortárs magyar zeneszerzők műveivel.

A jubileumi koncert alkalmával Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszönetet mondott a kamarazenekar munkájáért, hogy hét évtizede élményeket adnak át és örömet szereznek a közönségnek, továbbá még sok közös koncertet és születésnapot kívánt az együttesnek. A polgármester a jeles alkalmon emléklapot adott át Nagy Tibor karnagynak.

Nagy Tibor elmondta, az ünnepi műsor összeállításának fontos szempontja volt, hogy alkalomhoz illő és hatásos legyen, ugyanakkor a zenekar is megfelelően elő tudja adni a választott műveket. A koncert egy barokk Vivaldi-darabbal indult, de több népdalfeldolgozás, illetve Haydn és Beethoven művei is felcsendültek az eseményen. A műsor zárásaként az Örömódát Bódi László nyugalmazott karnagy vezényletében hallhatta a közönség, továbbá az alkalmon közreműködött Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara, a Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola vonószenekara, valamint az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola gyermekkórusa.

Többek között Haydn és Beethoven művei is felcsendültek az eseményen
Fotó: Polgár Bettina/Napló

– Úgy érzem, sikeres előadást tudhatunk maguk mögött, ami tetszett a közönségnek. Nagy örömöt jelentett, hogy a résztvevők pozitívan álltak a koncerthez, megfelelően felkészültek, és jó volt együtt dolgozni velük – osztotta meg az előadás utáni gondolatait Nagy Tibor. Mint mondta, a zenekar tagságának bővítése mindig porondon van, a jubileumi műsorban részt vevő gyermekek pedig láthatták és hallhatták, hogyan működik egy ilyen együttes, melyhez a későbbiekben akár csatlakozhatnak is az arra kedvet érzők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában