tisztaszoba, tulipános láda

2019.06.24. 07:00

Utazó tárlat Csopakon kalotaszegi bútorokkal, viseletekkel

A Cifra Műhely Közhasznú Kulturális Egyesület 2009 óta munkálkodik azon, hogy szélesebb körben bemutassa, megismertesse a sokszínű Kárpát-medencei népi kultúrát.

Szendi Péter

A Csopak Galériában látható kiállítást Deésy Gábor, a Cifra Műhely elnöke nyitotta meg

Fotó: Szendi Péter/Napló

Nem volt ez másképp a Csopak Galériában sem, ahol szép számú közönség előtt nyitotta meg a tárlatot Deésy Gábor, a Cifra Műhely elnöke.

Az egyesület utazó kiállításával járja az országot és a határainkon kívül élő magyar közösségeket, mellyel egy erdélyi tájegység, Kalotaszeg, azon belül is egy kis falu, Méra festett bútorait, viseletét, táncait, zenei világát kívánja az érdeklődők elé tárni. A kifestőjük elkészítésekor, – melyet a gyerekek örömmel vittek haza – azon igyekeztek, hogy ezt a cifra világot a fiatalabb korosztály számára is közelebb hozzák, megismertessék őket a több száz éves múltban gyökerező motívumvilág elemeivel, a különösen gazdag díszítésű viseletekkel, bútorokkal, és ízelítőt adjanak a népdalkincsekből és a népmesei örökségből.

A Csopak Galériában látható kiállítást Deésy Gábor, a Cifra Műhely elnöke nyitotta meg
Fotó: Szendi Péter/Napló

A mai Románia területén található magyarlakta vidékek legszínesebb, legdíszesebb tájegysége Kalotaszeg, mely Bánffyhunyad és Kolozsvár között húzódik. A cifraság, a gazdagság nemcsak a népművészetben, hanem az élet különböző területein, az építészetben – fazsindelyes, festett, kazettás mennyezetű templomokon, fatornácos parasztházakon –, a társadalmi életben, a népszokások tekintetében is megmutatkozik. A vidék cifraságát jól mutatja a kalotaszegiek viselete, melynek viselése a mai napig része az ünnepnapoknak, illetve táncai, zenei világa, a bútorokon megjelenő motívumok.

A 17–18. században már or­szágosan elterjedtté vált a korábbi egy lakószobás házak bővítése, megjelentek a második lakószobák. Ezzel lehetővé vált, hogy az első szoba reprezentációs, vendégváró célokat szolgáljon. Az így létrejött tisztaszoba többnyire lakatlanul várta a betoppanó vendégeket. A lakószobákban ekkor már megjelenhettek a különös gonddal díszített lakberendezési tárgyak, színes textíliák, festett bútorok.

A tulipános ládaként ismert archaikus tárolóbútor mérete idővel jelentősen megnövekedett, megjelentek a fiókos ládák és komódok is. A 19. század második felében már a kétajtós szekrény is a kelengye részévé vált, később pedig teljes falusi szoba bútorzatával demonstrálták a család anyagi jólétét.

A tárlat művészi hangulatát emelte a Fajkusz Banda zenei produkciója. A kiállítás június 29-ig megtekinthető a Csopak Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában