Péterváry-Szanyi Brigittával beszélgettünk

2019.08.11. 07:00

Fiatalossá és élvezetessé tenné a Laczkó Dezső Múzeumot az új igazgató

Péterváry-Szanyi Brigittát a közelmúltban nevezték ki a Laczkó Dezső Múzeum új igazgatójának. A kinevezés öt évre szól. Az új igazgatót a múzeum jövőbeni terveiről, stratégiájáról kérdeztük.

Horváth Virág

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Péterváry-Szanyi Brigitta az ELTE-n végzett régészet, történelem és latin szakon, majd múzeumoknál dolgozott ásatáson, illetve az előkerült leletanyag feldolgozásán. Pályafutásának meghatározó eleme az Írországban töltött évtized, amikor nemzetközi projekteken mélyíthette szakmai tudását. Hazatérése után a pápai múzeum régészeként folytatta pályafutását.

- Nagyon élveztem a gyakorló tanítást, nagyon szerettem gyerekekkel foglalkozni. Nagy kihívás volt felkelteni érdeklődésüket a történelem iránt, izgalmassá tenni, közösen felfedezni múltunk emlékeit, ezt a gyakorlatot próbáltam átültetni a régészeti munkába is. Ezzel a szemlélettel kerültem Veszprémbe – kezdte Péterváry-Szanyi Brigitta.

Az új igazgató elmondta, itt már kialakulóban volt egy új, a szolgáltató múzeum szemléletet tükröző rendszer. Hozzátette, szeretne a működő alapokra építeni, azonban vannak olyan területek, amiket fiatalosabbá, lendületesebbé kell alakítani. Mélyíteni kell az iskolákkal és közösségekkel folytatott kommunikációt, dinamikusabbá és színvonalasabbá kell tenni a közösségi médiában és más médiafelületeken való megjelenésüket. Közvetlenebb kapcsolatot tervez kialakítani a megyei iskolákkal, ami összefügg a múzeumpedagógiával és a múzeum oktatásban betöltött szerepével. – A harmadikos történelemkönyvben található egy fejezet arról, hogy „Mit csinál a régész?” Ki tudná ezt szemléletesebben elmagyarázni a gyerekeknek, mint egy régész?

Az igazgatónő elmondta, a munkatársaknak jár az ösztönzés, a belső elismerés, a közös sikerélmény Fotó: Balogh Ákos/Napló

Péterváry-Szanyi Brigitta szemléletétől távol áll a megszokott klisés, merev múzeumi hozzáállás. – A múzeumról az emberek egy részének a kényszeredett csend, illetve a tárgyak áhítatos tanulmányozása, elvont esztétikai csodálata ötlik eszébe. Ez az, amivel szakítani szeretnénk. A kiállításokat interaktívvá tesszük, és minél több műtárgy másolatát vagy különböző demonstrációs eszközöket fogunk az érdeklődők kezébe adni, hogy ne csak nézni, hanem tapintani, szagolni vagy akár kóstolni is lehessen egy-egy kiállítás anyagát. Olyan múzeumot szeretnék építeni, amit élveznek az érdeklődők.

De mi az a vonzerő, ami a szakembert Pápáról Veszprémbe csábította? Az új igazgató pápai évei alatt a két múzeum jó viszonyának köszönhetően már ismerte a veszprémi múzeumban dolgozó munkatársait, rálátást nyert az intézmény szerkezetére és fejlődési folyamatára, de természetesen a város Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért folytatott küzdelemben kivívott győzelme is csábítóvá tette a kínálkozó lehetőséget.

– A 2023-as évig minél több emberrel kell megismertetnünk azokat a kutatási folyamatokat, melyek a város és tágabb környezetének kulturális gazdagságát tárják elénk. Erre indult egy önszerveződő kutatási program, amibe mint a megyében dolgozó, de a nyertes régión kívül eső kutató én is szívesen bekapcsolódtam. A másik indíttatás az volt, hogy itt egy energikus, kreatív csapat dolgozik, akiknek fontos az ötletek megvalósítása is. Úgy éreztem, hogy az intézmény működési kereteinek átszervezésével nagyobb teret nyerhet a kreatív, közös munka. A múzeum olyan hivatások tárháza, amelyeket nem pusztán anyagi ellenszolgáltatásért, hanem szívből jövő elkötelezettségből művelnek a szakemberek. A múzeum tehát nem válhat szellemtelen termelői üzemmé, a munkatársaknak jár az ösztönzés, a belső elismerés, a közös sikerélmény. Ez valójában a múzeum társadalmi megbecsülésének egyik fő záloga.

A Laczkó Dezső Múzeum főépülete a tervek szerint szeptemberben már ismét látogatható lesz, de addig is augusztus 17-én, szombaton helikoptersimogatóval és augusztus 20-án, kedden családi nappal várják a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában