Plasztikák a borospincében

2019.08.16. 07:00

Harminc év után rendezik meg újra az Új Dunántúli Tárlatot Balatonalmádiban

Több mint százharminc hivatásos képzőművész mutatkozik be szombaton az Új Dunántúli Tárlaton, amelyet harminc év kihagyás után a településen rendeznek meg.

Marton Attila

20190815 Balatonalmádi Magtár Kiállításmegnyitó előkészületek Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló-archív

A szombaton megnyíló és szeptember közepéig látogatható tárlatnak – amelyhez hasonló kiállítást még nem rendeztek a településen – méltó helyszín, a 18. században épült Magtár ad otthont.

Veszeli Lajos festőművész – aki az Új Dunántúli Tárlat ötletgazdája és fő szervezője – munkájának is köszönhetően az elmúlt három évtizedben a képzőművészet egyik legkomolyabb fellegvárává vált a térségben Balatonalmádi.

A Balaton tárlat, az Európa kézfogás szoborpark vagy a VasútARTjáró kiállítás mellett a szombati rendezvény folytatja a sort.

A Dunántúl tíz megyéjéből összesen több mint 130 hivatásos képzőművész állítja ki közel 250 alkotását augusztus 18-tól a Magtárban.

A grandiózus kiállításnak a Magtár négy egysége ad helyet: a hatalmas borospincében szobrokat, plasztikákat és iparművészek alkotásait állítják ki, a földszinten és a beépített galériában festmények, grafikák kapnak helyet, az udvarra pedig több nagy méretű szobor kerül, mondta Veszeli Lajos, akinek régi terve volt összehozni egymással a dunántúli képzőművészeket. A felhívás témája Pannónia volt, a képző­művészektől a „dunántúliságról” kértek gondolatokat.

Az első Dunántúli Tárlatot 1936-ban szervezték meg Szombathelyen, de a két világháború közti időszakban nem gyökeresedett meg a kiállítás hagyománya. A háború után az 1960-as évektől indult újra a kezdeményezés, majd a 80-as években Kaposvár adott otthont a tárlatnak, amelyet ed­dig utoljára 1989-ben rendeztek meg, idézte fel a képzőművész. Hozzátette, amikor visszakerült a Magtár épülete a városhoz, Kerényi Imrével elhatározták, megrendezik a tárlatot. Bár a tavalyi Vörösberény programban még nem kapott helyet a rendezvény, idén széles összefogással sikerült megszervezni.

A kiállítás védnöke a két legnagyobb szakmai szervezet, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete. A Magyar Művészeti Akadémia mellett cégek, civil egyesületek, pincészetek és ön­kéntesek támogatják a nagyszabású rendezvényt. Mindenki pozitívan állt a kezdeményezéshez, és a város vezetése is felismerte a rendezvény fontosságát. A fő szervezőt a napokban a Pécsi Galériától kapott üzenet is megerősítette ötletének helyességében: a baranyai kiállításszervező azt mondta, a Balaton a Dunántúl közepe, tehát jobb helyszínen nem is lehetne a tárlat.

Veszeli Lajos minden megyéből megkereste a hivatásos képzőművészek vezetőit, akik örömmel vették, hogy a dunántúli művészeknek ismét lesz közös bemutatkozási lehetőségük. A tíz dunántúli megyéből egy-egy kurátor hívta meg az alkotókat, a Veszprém megyei művészeket Baky Péter, Hegyeshalmi László és Veszeli Lajos képzőművész invitálta meg.

A tárlat megrendezésének heroikus feladatát Veszeli Lajos vállalta magára. Már az is komoly szervezőmunkát igényelt, hogy a tíz megyéből összegyűjtsék és Balatonalmádiba szállítsák az alkotásokat, ezután következett a művek kicsomagolása és címkézése, ami két napig tartott. Az alapvetően rendezvényhelyszínként működő műemlék épületnek többek között a Petőfi Színház nemesvámosi díszletraktárából hozott hátterek kölcsönöznek majd galériahangulatot.

A földszinten és a beépített galériában a festmények és a grafikák kapnak helyet
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szervezésben Veszeli Lajos mellett civil szervezetek, önkéntesek, a fő szervező ismerősei, barátai, valamint a Pannónia Kulturális Központ és a Balatonalmádi Városgondnokság munkatársai segítenek.

Az Új Dunántúli Tárlat megnyitóját augusztus 17-én, szombaton 18 órától rendezik a Magtárban. A tárlatot Feledy Balázs művészettörténész nyitja meg, és Keszey János polgármester is köszönti a vendégeket. Közreműködik Kiss-Domonkos Judit cselló­művész és Oberfrank Pál színész. A megnyitó után Áfrány Gábor multimédiás vetítését tekinthetik meg a látogatók. A tárlat szeptember közepéig látható. A kiállítás másnapján szimpóziumot tartanak a kurátorok és a megyei delegáltak részvételével, ahol a tárlat jövőjéről születhet döntés. Veszeli Lajos reméli, a hagyomány újjáélesztése nem egyszeri alkalomra szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában