prőhle gergely a pápai gyurátz körben

2019.10.08. 16:00

A korszerű eszközökön át is hathat a Szentírás üzenete

Nem kell félni a modernitástól, használni kell az Ige terjesztésében is, vallja Prőhle Gergely diplomata, aki a pápai Gyurátz kör vendége volt.

Laskovics Márió

Prőhle Gergely diplomata, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője vallja, hogy nem kell félni a modernitástól, hanem használni kell az Ige terjesztésében is Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör legutóbbi összejövetelén Prőhle Gergely diplomata, korábbi államtitkár és nagykövet, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, a Habsburg Ottó Alapítvány vezetője tartott előadást hétfőn az evangélikus látogatóközpontban, Polgárdi Sándor esperes igei köszöntőjét követően.

– Mindig arra törekedtem, hogy a Kárpát-medencei életünket, kultúrának, hitünket teljes természetességgel egy összeurópai összefüggésben, közös civilizációs rendszerben próbáljam látni és láttatni. A reformáció kezdetének 500. évfordulójának megünneplése különleges eseménysorozat volt, mert mindvégig arra törekedtünk, hogy ne egyszerű történeti visszatekintés legyen, hanem vonjunk le tanulságokat is. Innentől aztán a reformáció európai és magyarországi elterjedése minden mozzanatának fél évezredes évfordulóját megüljük, s meríthetünk belőle. A reformáció mai üzenete, hogy képesek vagyunk visszatérni a Szentíráshoz – mondta el.

Árpád-házi Szent Erzsébet szobrának kivetítésével kezdte előadását, mert e szobor előtt imádkozott a legtöbbet Luther Márton még szerzetesként. Mint mondta, a teológián túl ez befolyásolta a lutheránus egyház diakóniai tevékenységét is.

Prőhle Gergely diplomata, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője vallja, hogy nem kell félni a modernitástól, hanem használni kell az Ige terjesztésében is Fotó: Laskovics Márió/Napló

Szólt arról, hogy a modernitás miként hatott egykor, s miként hat manapság az egyházi közösségekre.

– Philipp Melanchthon teológus, reformátor, Luther munkatársa Németország tanítómestereként óriási kapcsolatrendszert működtetett Európa-szerte. A világon a harmadik zsebórát tartotta magánál. Korábban csak a templomtornyokon voltak hatalmas óraszerkezetek. Hogy ott volt nála a kor e fantasztikus vívmánya, az olyan, mintha ma a legújabb mobiltelefont vagy számítógépet hordoznánk a zsebünkben. Ez mutatja, hogy a reformátorok korszerű emberek voltak, s reagáltak a kor fejleményeire. Nem kell ellenségnek tekinteni a modernitást, hanem meg kell találni azon módokat, hogy a Szentírás üzenete a legkorszerűbb eszközökön át is eljuthasson az emberekhez – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában