Őrzik az értékeiket

2019.10.09. 07:00

A régi vidéki életet idézi meg a nagydémi falumúzeum

Ünnepélyes keretek között megnyílt Nagydémen a Tárház névre keresztelt falumúzeum és a Káldy-emlékszoba, ezzel a helyieknek egy régi nagy álma vált valóra.

Polgár Tibor

A nagydémi Tárházat és Káldy-emlékszobát Kerecsényi Zoltán adta át Fotó: Nagydém önkormányzata

Marics Lajos nagydémi polgármester, helytörténész köszöntőjében emlékeztetett, közel harminc esztendő telt el azóta, hogy a település evangélikus templomkertjében emlékművet állítottak a falujuk prominens szülöttének, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kiváló katonájának, vitéz honvédezredesének, Ihász Dánielnek.

Hozzáfűzte, a rendszerváltozás hajnalától kezdődően egészen a jelenlegi időszakig nagy utat tettek meg községük fejlődése, illetve az értékek fenntartása tekintetében, amihez kapcsolódóan egyaránt jelentős mérföldkőnek számít a hajdani paraszti élet helyi eszköztárát, emlékeit, értékeit bemutató falumúzeum, azaz a Tárház, valamint a Káldy-emlékszoba mostani megnyitása.

Ihász Dániel mellett Nagydém másik neves szülötte Káldy-Nagy Gyula Széchenyi-díjas turkológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, aki 2011-ben hunyt el 84 éves korában. Munkássága során például feldolgozta több közigazgatási egység különböző összeírásait összesen kilenc kötetben, emellett monográfiát szentelt a Magyarország történetében meghatározó szerepet játszó Szulejmán szultánnak, számos magyar és idegen nyelvű cikkben tárgyalta a korai oszmán kor, az oszmán hadszervezet főbb kérdéseit.

A nagydémi Tárházat és Káldy-emlékszobát Kerecsényi Zoltán adta át Fotó: Nagydém önkormányzata

Tevékenységének egyik fő vonulata a hazai területek török forrásainak közzététele és elemzése volt. Két szemeszteren át tanított magyart az ankarai egyetem hungarológiai tanszékén, később meghívást kapott a koppenhágai, a bécsi és a New York-i Columbia Egyetemre is.

A Káldy-Nagy professzor személyes tárgyaiból, relikviáiból, a faluból és a környékről összegyűjtött néprajzi tárgyakból berendezett Tárházat és emlékszobát Kerecsényi Zoltán, a Kossuth Szövetség Veszprém megyei titkára adta át ünnepélyes keretek között. A Tárház falán egyúttal felavattak egy Kossuth-emléktáblát, az Elsősorban pápai – Városbarát Egylet felajánlásának jóvoltából.

Beszédében Kerecsényi Zoltán főként Kossuth Lajos és családja környékbeli kötődését hangsúlyozta, valamint az értékeik, a tradícióik további lankadatlan ápolására, megőrzésére ösztönözte a nagydémieket.

Az átadóünnepségen közreműködtek a nagydémi óvodások és a Lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola néptáncosai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában