Kipróbálható lesz a tarkázás

2019.10.22. 14:00

Megújul a Kékfestő Múzeum három helyisége

Korszerűsödik, interaktívabb lesz a pápai Kékfestő Múzeum szárítóépületének emeletén található, a laboratóriumot, a tarkázó- és a Perrotine-szobát bemutató állandó kiállítás.

Laskovics Márió

Nagy-L. István múzeumigazgató, Vonnák Andrea múzeumpedagógus és Psenák Emese néprajzos a felújítandó tarkázó helyiségben Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az állandó kiállítás megújulásáról tartottak sajtótájékoztatót a Kékfestő Múzeumban hétfőn. Nagy-L. István igazgató elmondta, tavaly a Kubinyi Ágoston Program muzeális intézményeknek kiírt pályázatán hárommillió forintos támogatást nyertek el a szárítóépület emeletén lévő tárlat megújítására. Hosszú távú terv, hogy a múzeum összes állandó kiállítása megújul, a főépületbeli „Kékkel festett mesterség” és a pincében látható lójárgányos mángorló után.

Nagy-L. István múzeumigazgató, Vonnák Andrea múzeumpedagógus és Psenák Emese néprajzos a felújítandó tarkázóhelyiségben Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Interaktív, korszerű, több érzékszervre ható, a műtárgyvédelmi követelményeknek megfelelő kiállítást szeretnénk létrehozni a három helyiségben, egyedi világítóberendezésekkel, biztonságos tárlókkal. Alapvetően a tárlat arculatát újítanánk meg, mert még az 1980-as, '90-es évek szakmai színvonalát tükrözi, az installációs eszközök elavultak, nehezen javíthatók. Jövő héttől elkezdődnek és várhatóan jövő év tavaszán fejeződnek be a munkálatok. A tarkázó szoba felújítása során, mivel onnan vezet fel lépcső, a szárítópadlás sem lesz megtekinthető. A lezárások idejéről a közösségi médián át értesítik a látogatókat.

A jelenlegiek helyett korszerűbb tárlókat, világítóberendezéseket terveznek Fotó: Laskovics Márió/Napló

Psenák Emese néprajzos elmondta, a Perrotine- és tarkázószobában a gépi és kézi mintázás munkafolyamatait, eszközeit, mintakincseit mutatják be. Az úgynevezett laborszobában pedig a kékfestésben használt növényekkel, színek előállításával, viseletben betöltött szerepükkel, a festékek titkos receptjeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. Az egykori Kluge-üzem eredeti berendezései mellett kipróbálható lesz a tarkázás, felpróbálható a kékfestő viselet. A felújítást kiállításépítő cég bevonása nélkül, a múzeum munkatársai vitelezik ki.

A Perrotine-szobában a gépi mintázás munkafolyamatába pillanthatnak be az érdeklődők Fotó: Laskovics Márió/Napló

Vonnák Andrea múzeumpedagógus hozzátette, a kiállított tárgyak az önálló tanulást, informálódást szolgálják majd. A laborba szófelhőt terveznek, amihez több játék kapcsolódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában