hozzájárulnak a térség kulturális életéhez

2019.10.10. 11:00

Népdalcsokrokkal ünnepelte születésnapját a rátóti Bakonyerdő Pávakör

Az együttes történetét bemutató fellépéssel ünnepelte megalapításának 45. évfordulóját a helyi Bakonyerdő Pávakör a napokban.

Marton Attila

A hazai népdalkincsből adott válogatástaszületésnapos együttes, a Bakonyerdő Pávakör Galambos Anna (az asztalnál) vezetésével Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az együttest Gyöngy Gyuláné alapította, és első országos megmérettetésén aranyérmet szerzett a következő évben. A népdalkört jelenleg is irányító Galambos Anna 1976 tavaszán vette át az együttes irányítását. Az eltelt évtizedekben 13 arany- és négy ezüstérmet nyertek el az országos és nemzetközi fesztiválokon, a veszprémi önkormányzattól Pro Meritis-díjat kaptak, mondta el kérdésünkre Galambos Anna. A helyi rendezvényeken, nemzeti ünnepeken, a térség településeinek programjain, a megye és az ország számos településén mutatkoztak be, és felléptek a határokon túl is, Burgenlandban, Sepsiszentgyörgyön, Pozsonyban is. Repertoárjukban Magyarország területén gyűjtött népdalok, katonadalok, erdélyi dalok, kánonok, kétszólamú művek és egyházi énekek is szerepelnek. A műsorban Galambos Anna időrendi sorrendben beszélt az együttes történetéről, és a kiemelkedő eseményekhez kapcsolódva egy-egy dalcsokrot adott elő a csoport. Az ünnepségre a szlovákiai Vágkirályfáról is érkeztek vendégek, egy gyermekek alkotta citerazenekar és felnőttekből álló énekkar is műsort adott. A két együttes 27 esztendeje működik együtt, évente tesznek egymásnál látogatást.

A hazai népdalkincsből adott válogatást a születésnapos együttes, a Bakonyerdő Pávakör Galambos Anna (az asztalnál) vezetésével Fotó: Penovác Károly/Napló

Porga Gyula polgármester köszöntőjében arról beszélt, a 45 év egy közösség életében kiemelkedően hosszú időszak, ritkaság, hogy ennyi időn keresztül egyben marad egy közösség. Hozzátette, ez azt bizonyítja, hogy az együttes tagjai fontosnak érezték és áldozatokat hoztak azért, hogy közösségben legyenek. Ovádi Péter országgyűlési képviselő gratulált az ünneplő népdalkörnek, és kiemelte, évről évre hozzájárultak Gyulafirátót és a térség kulturális életéhez. Czaun János, a településrész önkormányzati képviselője arról beszélt, a Bakonyerdő Pávakör Gyulafirátót meghatározó civil szervezete, míg Bergendi Ferenc, Vágkirályfa polgármestere arra biztatta az évfordulót ünneplő népdalkört, tudjanak megújulni.

A rendezvényre meghívták a település korábbi országgyűlési képviselőit is, Bernáth Ildikót és Pál Bélát, valamint a nyugdíjas egyesület megyei vezetőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában