bemutató a játékszínben

2019.10.11. 14:00

Stephen King pszichothrillere Veszprémben: Tortúra

Egy Stephen King-regény alapján készült pszichothrillerrel kezdődik az évad a Latinovits-Bujtor Játékszínben. A Tortúra bemutatója szombaton este lesz, az előadást Tasnádi Csaba rendezte.

Balla Emőke

20191010 Veszprém, Latinovits-Bujtor Játékszín William Goldman: Tortúra című pszichotrillere a Latinovits-Bujtor Játékszínben. A darab Stephen King regénye alapján készült Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A történet szerint a sikeres író, Paul Sheldon a Sziklás-hegységben télvíz idején autóbalesetet szenved, miután éppen befejezte legújabb regényét. Legnagyobb szerencséjére – legalábbis kezdetben így hiszi – Annie Wilkes talál rá és menti meg az életét, aki nem csak képzett ápolónő, de Sheldon első számú rajongójának mondja magát. Az író azonban hamarosan rádöbben, kivel is van dolga: egy mindenre elszánt, a világtól elzárva élő, labilis idegállapotú nőszeméllyel, aki új regényt akar kicsikarni bálványából, amely csak az övé lesz. És eközben semmilyen eszköztől nem riad vissza. Paulnak lassan rá kell jönnie, hogy a megpróbáltatásainak nincs vége, Annie lelkesedése sokkal mélyebb, démonibb, mint egy egyszerű kamaszlányos rajongás.

Az előadás rendezője, Tasnádi Csaba elmondta: váratlanul érte őt a felkérés, pszichothrillert még nem rendezett. Aggódott, hogyan lehet a regényt színpadra állítani, egy helyszínen, két szereplővel, de rádöbbent, a megoldás ott van a sorok között, szerinte a regény zseniális. A feladat szakmai kihívás volt számára.

- Nem olcsó filmparódiáról van szó, hiszen bár King hagyományos pszichothrillert írt, sokat hozzátett az emberi lélek bonyolultságáról, kiszámíthatatlanságáról. A regény egy írói önvallomás is. A szerző sokat filozofál az írástudók felelősségéről, a művészet erejéről, az emberek életében betöltött szerepéről.

A Paul Sheldont játszó Keller Jánost az foglalkoztatta a darab kapcsán, miként lesz a szerencséből rémálom, szabad emberből fogoly.

- Sheldon egy sikeres író, a szabadság természetes az életében. Most meg kell élnie, hogy elveszti azt, bezárják őt. Mi hálásak lehetünk azért, hogy szabadon járkálhatunk a világban, azt csinálhatjuk, amit szeretnénk. Amikor valami miatt megváltozik az ember élete, akkor éli át, mennyi mindent kellett volna másként csinálni az életében. Az is fontos, hogy legyen mellettünk egy másik ember, akire figyelünk, aki figyel ránk, aki nehéz helyzetben segítséget nyújt. Az író aznap este ivott. Ha valaki lett volna mellette, és azt mondta volna, ezt ne csináld, talán másként alakult volna a történet.

Keller János hozzátette, ilyen műfajú előadást még nem játszott, a veszprémi közönség számára is újdonság a pszichothriller. Élete egyik legnehezebb szerepe, lelki pokoljárás. A szerep másik nehézsége, hogy egy percre sem megy le a színpadról, nagyon kell koncentrálni, jelen lenni, hitelesen.

Módri Györgyi Annie Wilkes megszemélyesítője.

– Annie Wilkest különös szerencse éri. Megmentheti kedvenc írója, Paul Sheldon életét. Közben sok minden kiderül róla. Annie Paul első számú rajongója. Paul Miseryről szóló regénysorozatának függője. Annie nem gonosz. Ő segít. A legtöbbször „átsegít”. Beteg. A Tortúra egy pszichothriller a függőségről, az életösztönről, az egymásra utaltságról, a minden áron való életben maradásról. Fizikailag megterhelő az előadás, de élvezettel játszom – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában