Egy szellemes gondolat formába öntve

2019.12.11. 11:00

Az apeva versformát népszerűsítették Pápán

Vár / rád az / apeva! / Alkotni jó / alkotni öröm – ehhez hasonló ötsoros, tizenöt szótagos rövid verseket, illetve a műfaj kialakulásáról, szabályairól hallhatott a városi könyvtár irodalmi estjének közönsége.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az apeva versformát népszerűsítő irodalmi estet, író-olvasó találkozót tartottak múlt hétfőn a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A műfaj megteremtőjével, Szimeonov Todor könyvkiadó, filozófus, íróval Varga Árpád tanár, költő beszélgetett.

Szimeonov Todor és Varga Árpád az apeva irodalmi esten. Varga Árpád verseit Szelencsik Ádám, a Munkácsy Mihály Általános Iskola diákja szavalta el Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az apeva cím nélküli műfaj, mely azonnal felismerhető ötsoros, piramis alakú formájáról. Az elsőtől kezdve mindig eggyel több, összesen tizenöt szótag áll a sorokban. Tartalmi megkötések nincsenek, jó, ha szép, mély, szellemes gondolat az apeva, ami egyszerre játékos lehetőség, nyelvi kihívás, másrészt igazi remekművek alkotására is alkalmas, mondta el a műfaj formai alapszabályairól a bolgár származású Szimeonov Todor, aki az ELTE matematika szakon végzett tanulmányait követően, 1975-től telepedett le Budapesten, 1989 óta magyar állampolgár.

– Az elmúlt húsz évben rendszeresen írtam haikukat, amiről azt olvastam, a világ legrövidebb versformája a tizenhét szótaggal. 2016-ban kitaláltam, hogy létrehozok rövidebbet. Sokat töprengtem rajta, hogy mi az a minimum, ami még versnek nevezhető. Végül apevának neveztem el – idézte fel.

Varga Árpádnak márciusban jelent meg az első, Kétszáz apeva című kötete. Már tervben vannak a továbbiak. Mint mondta, gyerekként kedvelte meg az irodalmat, tizenegy éves kora óta farag rímeket, jól szerepelt a fogalmazási és szövegértési versenyeken.

– Sajnos már elvesztettem a szüleimet, a rossz élmények hatására ragadok tollat. Mondhatni terápia számomra az írás, elsősorban a lírában alkotok, de próbálkoztam publicisztikával is. 2017 elején pályázati felhívásban ismerkedtem meg az új műfajjal, majd az Ünnepi Könyvhéten a kiötlőjével. Kezdő költők számára nagyon hasznos lehet az egyelőre gyerekcipőben járó versforma kötöttsége – jegyezte meg Varga Árpád.

Az est során szavalattal közreműködött Szelencsik Ádám, a Munkácsy Mihály Általános Iskola diákja. A felolvasás, dedikálás után a közönség legjobb apevaírói könyvjutalomban részesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában