pódiumest a polányi Pajtaszínházban

2020.01.22. 16:00

Anyanyelvünk szépsége a Magyarok a Kárpát-medencében című előadás középpontjában

A magyar kultúra napja alkalmából Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas színművész és Kurkó József előadóművész értékes magyar anyanyelvünkre hívták fel a figyelmet a Magyarpolányi Pajtaszínházban a minap. A művészek, Magyarok a Kárpát-medencében címet viselő pódiumestjükön, a magyarság legnemesebb pillanatait is megidézték.

Borsos Renáta

20200117 Magyarpolány, Benkő Péter a magyar kultúra napja alkalmából Magyarok a Kárpát-medencében című előadása a Magyarpolányi Pajtaszínházban. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A lélekemelő előadás a honfoglalástól napjainkig tartó időszakot felölelve, mintegy keresztmetszetként mutatta be a hallgatóságnak, hogy történelmünk folyamán milyen ikonikus költőink születtek és alkottak.

Költészetükkel szép anyanyelvünket, mint kultúránk ékességét, a legmagasabb szintre emelték. A darab dramaturgiája a vers, próza, zene, ének egymásba simulását, a tökéletes egységben való létezést mutatta. A zenés irodalmi esttel a művészek voltaképpen a költők századokon túlmutató gondolatait, örök érvényű üzeneteit tolmácsolták. Az estét Benkő Péter az Üzenet haza című Wass Albert-költeménnyel indította. A művész szerint a magyar néplélek különösen fogékony a költészetre, hiszen történelmünk folyamán olyan költemények születtek, amelyek nyelvi gazdagságunkra, az árnyalatokban bővelkedő magyar nyelv szépségére hivatottak reflektálni.

Mi olyan nyelvet beszélünk, ami a világon egyedülálló. Ezen gondolat jegyében született a darab, mely mintegy szimbolikus stafétabot, előadásról előadásra átadja a hallgatóságnak, hogy a mindennapok monotonitásában sem szabad elfeledkezni az irodalomról. Lélekemelő a magyar géniuszok gondolataival újra és újra találkozni.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A darab a mai kor gyermekeinek ébresztő üzenet, miszerint ne csak beszéljük, hanem értsük is nyelvünket! Az előadásban Benkő Péter mély színészi átéléssel Wass Albert, Petőfi Sándor, Ady Endre, Juhász Gyula örök értékű gondolatait tolmácsolta, majd az erdélyi származású Kurkó József népdalokkal, megzenésített költeményekkel varázsolt mosolyt vagy éppen csalt könnyeket a nézők szemébe.

A 21. századi kortárs irodalomra példaként a Quimby zenekar dala, a Most múlik pontosan is helyet kapott. A publikum együtt suttogta Benkő Péterrel a versek sorait, és olykor együtt dúdolta Kurkó Józseffel a harmóniákat. Kettejük hiteles színpadi előadásmódja, illetve a személyiségükből áradó, szívbe markoló magyarságtudat érezhetően a lelkek épülésére szolgáló bensőséges pillanatokat eredményezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában