Magasabb szinten

2020.01.22. 07:00

Gálaesten kötött együttműködési szerződést Veszprém és Balatonfüred

Navracsics Tibor kormánybiztos mondott ünnepi beszédet a magyar kultúra napja alkalmából rendezett keddi gálaesten a füredi Anna Grand Hotelben.

Kovács Erika

20200121 Balatonfüred Anna Grand hotel. A magyar nyelv napja Navracsics Tibor Ünnepi Beszéde Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– A magyar nemzetet a nyelv, a kultúra tartotta meg csodálatos egységben – fogalmazott. A miniszteri biztos hozzátette, sokat kell tenni azért, hogy a magyarságot megismerjék Európában, ezért meg kell találni az utat más nemzetekhez.

Navracsics Tibor kormánybiztos
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Navracsics Tibor kifejtette, igazán a hétköznapi kultúra a lényeges, illetve az emberi kapcsolatok, amelyek összekötik az embereket, és határokon át is közösségeket hoznak létre. 2023 szemszögéből azt mondta: „Tegyük félre ellentéteinket, irigységeinket, különbségeinket, és fogjunk össze egy jó cél érdekében! A városok együtt tudnak igazán nagyot alkotni. Cél, hogy a térséget európai szinten megmutassuk” – fogalmazott. Üdvözölte a két város megállapodását, amely szavai szerint a magyar kultúra két bástyája között jött létre.

A gálaesten együttműködést írt alá Balatonfüred és Veszprém önkormányzata képviseletében Bóka István és Porga Gyula polgármester. Eszerint a két város kapcsolatát magasabb szintre emelik idegenforgalmi, oktatási és kulturális területen. Emellett az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 Veszprém apropóján közös kulturális és idegenforgalmi programokat valósítanak meg. Együtt pályáznak a hazai és európai programokra, és így jelennek meg bel- és külföldi idegenforgalmi vásárokon, bemutatókon, támogatják egymás médiamegjelenését. Az együttműködés méltatásában a polgármesterek egyebek mellett elmondták, különleges régióban fekszik a két város, a siker az embereken múlik, Veszprém jövőjét az jelenti, ha arcát a Balaton felé fordítja.

A gálaesten fellépett Kéri Kitty színművész, Szabó Csilla hegedűművész és növendékei, Küronya Veronika zongoraművész, illetve az Orlando Énekegyüttes. Az ünnepség folytatásaként szerdán 11 órakor koszorúznak a Kölcsey-szobornál, majd Molnár Judit önkormányzati képviselő mond köszöntőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában