operett

2020.01.30. 11:00

Kirobbanó energia a színpadon: Ajkán is imádta a közönség Oszvald Marikát

Az operettműfaj mai napig is ünnepelt csillaga, Oszvald Marika, minden kétséget kizáróan a génjeiben hordozza a talentumot. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nemrégiben az ajkai publikumot bűvölte el feledhetetlen színpadi alakításával, melyet az évtizedek alatt védjegyévé vált cigánykerekezéssel is megkoronázott.

Borsos Renáta

Oszvald Marika az ajkai gálán. Az operett-énekesnő jelenleg egészen más jellegű kihívásra készül: komfortzónájából kilépve hamarosan részt vesz a Bamako-ralin

Fotó: Györkös József/Napló

Az Orfeum Vándorszínpad egyik meglepetésvendégeként az újévi operettgálán elsöprő energiákat mozgósítva lépett színpadra Oszvald Marika. Az előadást a nagyérdemű vastapssal honorálta, a kulisszák mögött a művésznővel beszélgettünk.

Az operetténekesi pályát illetően minden bizonnyal az eleve elrendeltetés elve működött ilyen hatékonyan.

– Művészcsaládban nőttem fel. Édesapám Oszvald Gyula tenor, operaénekes, édesanyám Halasi Marika szubrett, operetténekes, színművész volt. A színházi légkör természetes közegnek számított már gyerekkoromban. Folyton ott legyeskedtem a színpad körül, kívülről fújtam az operettdarabok dalszövegét, megismerkedtem a harmóniákkal. Csillapíthatatlanul tört elő belőlem a szereplési vágy, állandóan énekeltem és táncoltam. Ahogy cseperedtem, kiderült, van hozzá affinitásom. A zsigereimben éreztem, hogy nincs más út számomra.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakán végzett. Ezután a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1972-től napjainkig a Fővárosi Operettszínház elismert tagja lett. Jelenleg miben láthatja önt a közönség?

– A közelmúltban Felföldi Anikó Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész tragikus hirtelenséggel elhunyt, így az ő szerepét vettem át a Mágnás Miskában. A Nagymama karakterét három nap alatt kellett elsajátítanom. A tragédia miatt lelkileg megterhelő beugrásom volt. Szegeden van egy meghívásom ugyanebbe a darabba, de az egy másik rendezés, másik szövegkörnyezet. Debrecenben a Csárdáskirálynőben egy nekem írt szerepben lépek színpadra. Emellett játszom a Budapesti Operettszínházban az egyedülálló klezmeroperettben, Jávori Ferenc Menyasszonytánc című alkotásában és a Karinthy Színházban egy Oscar Wilde-komédiában, a Bunburyben. Változatos szerepek, amelyekkel párhuzamosan természetesen járom az országot, örömmel teszek eleget a meghívásoknak. Tavasszal egy operett-turnéval Erdélybe készülök.

Az operettirodalom minden jelentős darabjában játszott már, szerepelt játékfilmekben, tévéjátékokban. Van egy kultikus mű, amely szinte végigkíséri a pályáját. Mit jelent önnek a János vitéz? Miért olyan fontos ez a darab az életében?

– Egyrészt azért, mert édesapám játszotta János vitézt. Aztán később, amikor újra műsorra tűzte a színház, felkértek a darabra, amelyben én alakítottam Iluskát. Azóta eltelt bő negyven év, újra megtalált a darab Bozsik Yvette rendezésében, amelyben a mostohát alakítom. Szép történet, nagyon jó érzéssel tölt el, hogy szerepelhetek benne.

Könnyen tanul szerepet?

– Lekopogom, igen, azzal sosem volt gondom. Igaz, mára már a neveket és az arcokat nehezebben jegyzem meg a civil életben, de a szerepmegformálásra, a szövegtanulásra ugyanúgy tudok össz­pontosítani, mint régen.

Ön igazán vibráló személyiség, valóságos energiabomba. Olyan kisugárzása van, amilyennel nem sokan rendelkeznek. Fiatalokat is megszégyenítő, sodró energiá­val, hihetetlen munkabírással, kirobbanó optimizmussal van jelen a színpadon és a civil életben egyaránt. Miben rejlik a titok? A zenén és a színpadi jelenléten kívül mi az, ami fitten tartja?

– Maga a létezés öröme, az élet. A mai napig izgalmasnak tartok nagyon sok mindent. Folyton mozgásban van az agyam, annyi mindent szeretek csinálni, hogy a napi huszonnégy óra sokszor kevésnek bizonyul, és így folytonossá válik a tervezés, a tevékenység, az elfoglaltság. Semmit sem csinálok céltalanul, nincsenek üres óráim. Ha nem a színpadon vagyok, akkor gödöllői kertemben teszek-veszek, igényli a gondoskodást. A varrást is említhetném, éppen a magyar ruhámon tervezek egy kisebb átalakítást. A háziasszonyi teendőket szintén szeretem. Mindezek feltöltenek az éneklésen kívül, egyáltalán nem teher számomra hétköznapi dolgokkal foglalkozni.

Oszvald Marika az ajkai gálán. Az operett-énekesnő jelenleg egészen más jellegű kihívásra készül:
komfortzónájából kilépve hamarosan részt vesz a Bamako-ralin
Fotó: Györkös József/Napló

Bejárta szinte az egész világot. Kalandvágyó természetűnek vallja magát?

– Valóban sok helyen felléptem már. Jártam az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, Izraelben, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Németországban. Mindig izgalmas egy más kulturális közegbe belelátni. Utazásaim során élményeket gyűjtök, szeretem felfedezni a világot, hiszen oly sok csodát rejt, emlékezetes találkozá­sokat, felejthetetlen pillanatokat ad.

Az élményt említette. Talán túlzás nélkül állítható, eddigi legnagyobb kalandja előtt áll, a komfortzónájából kilépve nem fellépésre, hanem egészen pontosan a Bamako-­ralira készül. Miként jött az ötlet, hogy részt vesz ezen a versenyen? Hogyan készült fel rá fizikailag és mentálisan?

– Nem kerestem ezt az extrém kihívást. Annyi történt, hogy az ismeretségi körömben egy környezetmérnök férfiember – aki már háromszor is részt vett a versenyen – annyit mesélt róla, hogy beleültette a bogarat a fülembe. Afrikában még nem jártam, vonz az a világ, szeretném közelről látni, a saját bőrömön tapasztalni, mi mindennel jár egy ilyen utazás. A sivatagi átkelés biztosan olyan élményeket ad, amelyekre lehet, hogy most nem is gondolok. Ami nagyon szimpatikus nekem, hogy megismerkedünk majd az afrikai emberekkel, akik – úgy hallottam – nagyon barátságosak. Elmegyünk nehéz sorsú családokhoz, szegénynegyedekbe, meglátogatunk kórházakat, iskolákat. Van egy karitatív célja is az utazásnak. Lehetőségünk lesz adományokat vinni azokhoz, akik rászorulnak. Már összekészítettem egy csomagot: ruhaneműt, játékokat, iskolai felszereléseket viszek magammal. Azon izgulok, hogy minden beférjen az autóba. Az élményért, a tapasztalásért várom ezt a kalandot. Részt vettem egy átfogó orvosi kivizsgáláson, megkaptam a szükséges védőoltásokat, megvan a malária elleni gyógyszerem. Nincs visszaút, napokon belül elstartolunk.

Az bizonyos, hogy tehetségből egy jó nagy adaggal kapott Oszvald Marika. A támogató, művészileg is kimagasló családi háttér predesztinálta a pályára. Művészvénája kiteljesítése mellett emberileg is bizonyított. Életigenlésével, kalandvágyával, folytonos tenni akarásával követendő példával jár előttünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában