vidéki fiskális

2020.01.27. 07:00

Könyv jelent meg Veszprém aranykorának elindítójáról

Bemutatták a Veszprémi Szemle könyvek sorozat 12. kötetét, amelyben Rupert Rezső egykori veszprémi politikus, jogász, újságíró publikációs tevékenysége van a középpontban.

Juhász-Léhi István

Nagy érdeklődés kísérte a Veszprémi Szemle könyvek sorozat tizenkettedik kötetének bemutatóját

Fotó: Balgoh Ákos/Napló

Porga Gyula polgármester a kötet bemutatóján arról beszélt, hogy egy olyan könyv kerül a veszprémiek kezébe, amelyről nagyon sokat álmodoztak a város helytörténetével foglalkozók. Veszprém aranykora, leggazdagabb időszaka volt a XIX–XX. század fordulója, ami számukra is példa. A kiadvány az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a Veszprémi Szemle Várostörténeti Közhasznú Alapítvány jóvoltából kerülhetett napvilágra, benne egy már-már elfeledett Rupert Rezső-életművel.

A kiadvány összeállítója, Földesi Ferenc a kötet létrejöttének körülményeiről elmondta, a könyv – úgymond – adott volt, hiszen a Veszprémi Szemle egy korábbi számában, A veszprémi túszság történetében is feltűnt Rupert Rezső; abban olvasható Erdős Bélához írt levele. Ez adta Földesi Ferencnek az ihletet, hogy elkezdje keresni Rupert írásait és azt, amit róla írtak.

A kötet négy fejezetre tagolódik: az elsőben Rupert írásai olvashatók, a másik részébe nemzetgyűlési felszólalásai, interpellációi kerültek,

egy újabban azok az írások kaptak helyet, melyeket róla írtak, míg a negyedik a névmutató lett. Navracsics Tibor mutatta be A Vidéki fiskális, Rupert Rezső című, közel 800 oldalas könyvet. A kormánybiztos szerint ezt nem neki, hanem a tizennégy esztendeje elhunyt

Horváth Balázsnak kellene, kellett volna megtennie. Az az Óvári Ferenccel és Rupert Rezsővel kezdődött korszak Veszprém történetében Horváth Balázs halálával befejeződött – mondta.

Nagy érdeklődés kísérte a Veszprémi Szemle könyvek sorozat tizenkettedik kötetének bemutatóját

Nemcsak kiváló lokálpatrióták és kiváló hazafik voltak, de kimagaslottak abban is, hogy nemcsak a politikai vitákban mozogtak otthonosan, de ha kellett, a szépirodalomban is. Lenyűgöző műfaji gazdagsággal bontották ki az életművüket, ami azt a képet sugározza, hogy létezhet még közéleti emberaszó tág értelmében – mondta Navracsics Tibor. Amikor nem próbáljuk beskatulyázni az embert ideológiailag, hanem elfogadjuk azt, hogy a személyiség sokszínű.

A kormánybiztos szerint Rupert abban az időszakban élt, „amikor Magyarországgal gyakorlatilag minden megtörtént”, 40 éves volt, amikor Trianon szétszakította Magyarországot, és 1961-ben úgy hunyt el, hogy nem lehetett tudni, hogy egyszer véget ér-e a diktatúra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában