hangvilla és jazz

2020.01.02. 14:00

Közösséget építenek élő zenével és türelemmel

Bélafi Lászlóval, a Swing-swing együttes szaxofonosával, a veszprémi Hangvilla igazgatójával arra kerestük a választ, hogy mire tanít bennünket a jazz.

Szauder Rita

Bélafi László álma a koncertterem voltFotó: Pesthy Márton

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Bélafi László gépészmérnök, sikeres vállalkozó, a veszprémi Hangvilla megálmodója, mi több, létrehozója és igazgatója, szenvedélyes zenész, aki olyan értékekben hisz, mint a türelem, a közösség és persze az élő zene. Azért dolgozik, hogy a múlt értékeit a modern világba átültesse. Úgy néz ki, sikerrel. Ő szimplán szaxofontulajdonosnak nevezi magát, ami máris megmosolyogtatja azokat, akik ismerik sajátos humorát.

A Swing-swing neve összefonódik az önével. Jelenleg mit csinál az együttes?

– Folyamatosan próbáljuk összeszámolni, hogy hány éve létezünk, de nem tudunk dűlőre jutni. Nem is tudom, hogy hányadik 25. évfordulónkat ünnepeljük, de már legalább négy esztendeje… Az irányultság viszont a kezdetek óta nem változott, talán a módszerek finomodtak. Élvezzük, amit csinálunk, és amiben benne vagyunk.

Ez mit jelent pontosan?

– Együtt lenni egy leülős, beszélgetős, táncolós, kellemes, nem kapkodós időtöltésben, miközben a háttérben szól a jazz.

Melyik korosztály kapható erre rohanó világunkban?

– A 16 évestől kezdve bárki, a múltkor például egy 96 esztendős bácsika ült az első sorban.

Tudnak egyáltalán táncolni az emberek manapság?

– A téli, fedett pályás szezonunk a Hangvilla előcsarnokában van: ezt az egész „utcarészletet” anno úgy találtuk ki, hogy ne legyen a külső tértől élesen elválasztva. Mint amikor a Richard Gere-filmben megy a magasvasút és alatta a táncterem, ide is be lehet látni. Ezért, ha Richard Gere a Kossuth utcán lefelé sétál, akkor láthatja, hogy táncolnak itt az emberek.

És jól táncolnak?

– Mióta a Szaxofon kávéházat elindítottuk, minden alkalommal van tánctanítás is, hivatásos tánctanárokkal, Vajda Dóra és Vajda Ádám, a Winners Versenytánc Egyesület oktatóinak segítségével. Ha valaki kedvet kap hozzá és szeretné jobban megtanulni, akkor vasárnap esténként itt ezt laboratóriu­mi körülmények között is folytathatja.

Hogyan készültek az ünnepekre az együttessel?

– Karácsonykor mi nem vagyunk aktívak, ilyenkor nélkülünk is túlzsúfolt a programkínálat. Viszont amikor eljön a fagyos és ködös január, akkor jövünk mi. Január 11-én lesz a Hangvilla-díjasok koncertje, ahol bemutatkoznak a díjazott előadók: Tompos Kátya és Hrutka Róbert, valamint az Antal Gábor trió. Hagyomány, hogy utána nem rohannak haza az emberek, hanem maradhatnak, oldódhatnak és táncolhatnak is a Szaxofon kávéházban.

Milyen üzenetet közvetít ez a fajta közösségépítés? Lehet-e követendő modell a Veszprém 2023 programban például más együtteseknek?

– Azon túl, hogy mi szeretünk zenélni, több évtizede a közösségépítés a célunk. Kitartónak kell lenni, mert mindenki rohan, és rengeteg impulzus éri az embert. Sok mindenbe bele lehet kóstolni, és mintha mindig lenne egy jobb lehetőség – emiatt aztán az élet nagyon bonyolulttá tud válni. Mi türelmesek vagyunk, hittünk és hiszünk ebben a műfajban és az üzenetében, abban, hogy igenis lehet kellemes hangulatban és élőben is társasági, közösségi életet élni. Ha pedig valaki hisz valamiben, akkor azt csinálni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában