fókuszában a város kézilabda-szakosztálya

2020.01.07. 11:00

Olimpiai kiállítás nyílt Várpalotán

Hatvanéves a várpalotai kézilabdázás címmel nyílt meg a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör kiállítása a közelmúltban a Thury-vár Márvány-termében.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A tizenöt esztendővel ezelőtt alapított civil szervezet minden évben sport témájú kiállítást rendez. Ezúttal a tárlat középpontjában a hatvanéves várpalotai kézilabda-szakosztály állt. A Thury-vár Márványtermében a Várpalotai Bányász Sportkör (VBSK) egykori kapusa, Németh Csaba (1981–1987 között védett a csapatban) köszöntötte a megjelenteket, majd a szakosztály alapítói vehettek át emlékplakettet Soós Kálmántól, a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség elnökétől.

A kiállítást – melyen a kézilabda mellett a labdarúgáshoz, maratoni futáshoz, erőemeléshez és a Bán Aladár Általános Iskolában folyó sportélethez köthető relikviák is láthatók – Pócsik József, az egyesület alelnöke méltatta.

– A múlt ismerete nélkül a jövő nem építhető. Ezt a gondolatot hagyományos decemberi kiállításunk jelmondatának választottuk, Szabó Béla tagtársunkat idézve, aki 2015-ben adta ezt a címet az akkori kiállítási anyagnak. Azóta ennek a gondolatnak a jegyében rendezzük decemberi tárlatunkat. Egyesületünk a Magyar Olimpiai Akadémia tagszervezeteként fontos feladatának tekinti a múltbeli sportsikerek felidézését, tárgyi vagy nyomtatott emlékeinek, relikviáinak gyűjtését, megőrzését és bemutatását. Példát állítva, okulásul és ösztönzésül a fiataloknak a sportolásra, a hagyományápolásra, megkezdett munkánk folytatására – mondta Pócsik József, aki ezt követően felkérte az idei vendég, a Bán Aladár iskola alsós intézményvezető-helyettesét, Molnárné Nátrán Piroskát, hogy mutassa be az intézmény sportsikereit felvonultató anyagot.

A kiállítás megnyitóján a Várpalotai Bányász Sportkör egykori kapusa, Németh Csaba köszöntötte a
megjelenteket
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Ezt követően Pócsik József elmondta, a 2019-es év kiállítói az iskola mellett Szabó Béla, Eiserle Judit, Cseh Ferenc, Oláh Tibor, valamint a palotai kézilabdázás ikonikus alakjai: Poór Gyula, Györe Tibor, Kenéz György, Nagy Károly, Fisli Lajos, Forgács Ferenc, Forgács Gábor, illetve Pass László és Sztanke József erőemelő világbajnok.

A rendezvény keretében bemutatták azt a könyvet is, mely a fennállásának tizenöt éves jubileumát ünneplő Várpalotai Olimpiai Baráti Kör eddigi tevékenységét foglalja össze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában