kiállítás pápán

2020.01.08. 17:30

Új utakon a betegség után – A festőművészet lett a terápiája

Debütáló tárlatával mutatkozott be a szélütés után a festéssel, mint terápiával felépült győri amatőr festő, Kemény Istvánné a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kemény Istvánné amatőr festő Új utakon című kiállítását nyitották meg kedden a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Kemény Istvánné amatőr festő a terápiaként festett alkotásaival
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Hermann István könyvtárigazgató köszöntőjében kiemelte, az ember bármilyen helyzetből képes felállni, legyen az egészségügyi, szociális vagy egyéb probléma, de ezzel a lehetőséggel magának kell élnie. Majd bemutatta a művészt, akinek a festészet felé fordulását a stroke (agyi érkatasztrófa, a köznyelvben gutaütés, szélütés) váltotta ki, a festés lett a terápiája. Az igazgató hozzátette, a művészeti ágak terapikus felhasználása ma már teljesen általános. Végül egyes képekről is megosztotta gondolatait.

Az alkotó is a közönség figyelmébe ajánlotta a harminc, változatos témájú, élénk színű festményből álló tárlatot. Meghatottan mondott köszönetet szerető férjének, aki végig mellette állt a betegség leküzdésében.

Kemény Istvánné amatőr festő akrillal készült képeire az élénk színkezelés jellemző
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kemény Istvánné Mautzka Mária 1966-ban született Mosonmagyaróváron, tudtuk meg. Tanulmányait Kimlén kezdte meg, majd Lébényben és Győrben folytatta. Üzletvezetői végzettsége megszerzését követően a vendéglátásban, majd szabászatban, és tizenhat évig vezetőhelyettesként mosodában dolgozott. Férjével két lányt neveltek fel. Az alkotás mindig része volt a napjainak, varrt, kötött, üveget festett.

Három éve, súlyos betegsége után az egyik lánya ajándékozta meg egy ecsettel, mivel a finommozgásokat kellett visszahozni a kezébe, s így kezdett el terápiaként autodidakta módon akrillal festeni. Először csak a családnak meglepetésként, aztán egyre több barátnak, ismerősnek, már közel száz képe van. Jelenleg a festőkéssel ismerkedik, és később szívesen kipróbálna más technikákat is. Mint mondta, a pápai az első kiállítása, reméli, sikerül örömet szerezni az alkotásaival.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A január 31-ig megtekinthető kiállítás megnyitóján Gombás Barbara szavalattal működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában