Indulj el egy úton

2020.08.13. 16:00

A testi-lelki egészségért zarándokolnak

Hetedik alkalommal – idén Nagyboldogasszony ünnepén – szervezik meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot, melyet ezúttal a világ testi-lelki egészségéért ajánlanak fel.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Mária Út teljes útvonalán, minden szakaszon egy közös célért, idén a világ testi-lelki egészségéért szervez zarándoklatokat a Mária Út Egyesület az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapon, augusztus 15-én, szombaton, Nagyboldogasszony ünnepén. Több mint száz szakaszon – Ausztriában, Magyarországon, Erdélyben, Felvidéken és Délvidéken –, szervezett formában lehet útnak indulni, hirdetve a zarándoklás régi-új hagyományát. 2017 óta különböző jármódokon lehet a zarándoklás lélekformáló erejét kipróbálni. A kerékpáros, lovas és evezős szakaszokon a hobbi sportolók is megtapasztalhatják a sport és spiritualitás összefonódásának hatásait.

A csatlakozók számának növekedése igazolja, hogy ez a fajta közösségi élmény egyre többeket mozgat meg, egyre többekben fogalmazódik meg, hogy valamilyen többlettel, lelki tartalommal töltsék meg aktív szabadidős tevékenységeiket. A felajánlott célért való tenni akarásban a komoly testi áldozat mellett az imádság ereje is meghúzódik. A zarándoklat felajánlása pedig igen gyakran célt is ér. Az idei év sok változást hozott. A rendkívüli helyzet megélése sokakat indított belső útra, igazi önfejlődésre. A mindenkori vírushelyzetnek megfelelő szabályok betartása mellett szombaton mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy útra kelljen és tegyen valamit a teremtett világ és a benne élők épségéért, olvasható az 1Úton honlapján. A szervezők remélik, sokan csatlakoznak a zarándoknaphoz.

A Pápát érintő, Mihályházáról és Nagytevelről induló zarándokszakaszok idén elmaradnak a vírushelyzet miatt Fotó: Laskovics Márió/Napló

Veszprém megyében hat zarándoklat szerveződik. A Pápát érintő szakaszok idén elmaradnak a vírushelyzet miatt. A legnagyobb részvételre a közel 28 kilométeres Veszprém-Bakonybél szakaszon számítanak: a Szent László-templomtól Szabó Tamás, a Mária Rádió és a Mária Út Egyesület elnöke vezetésével érkeznek a zarándokok a Szent Mauríciusz Monostorba, ahol 18 órakor Baán Izsák perjel celebrál szentmisét. Ezen vesznek részt a Zircről és Nagytevelről indulók is. Zircről még Csatkára szerveznek zarándoklatot. A balatonfüredi körszakasz Tihanyt érinti, majd 16 órakor litániával zárul. Veszprémből kerékpáros zarándoklat indul Tihanyba, balatonfüredi zárómisével. A részletes program a Mária út honlapján található meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában