Az égbolt csodái

2020.08.18. 11:00

Asztrofotósok vándorkiállítása nyílt Várpalotán

Csillag-Képek II. címmel nyílt meg a közelmúltban a Magyar Asztrofotósok Egyesületének vándorkiállítása a várpalotai Nagy Gyula Galériában. A Bakonyi Csillagászati Egyesület meghívására az elmúlt év legszebb hazai asztrofotóit láthatja a közönség.

Szabó Péter Dániel

Látványos felvételeket láthat az érdeklődő közönség a várpalotai galériában

Fotó: Szabó Péter Dániel

A Magyar Asztrofotósok Egyesülete 2018-ban azzal a céllal jött létre, hogy összefogja az amatőr csillagászokat és a csillagos égboltot témául választó fotósokat. Az összefogás eredménye a Csillag-Képek vándorkiállítás, amelynek legfrissebb anyaga idén is látható Várpalotán, a Nagy Gyula Galériában.

Francsics László, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke köszöntőjében elmondta, azért indították útjára a vándorkiállítást, hogy országszerte mindenki láthassa a hazánkban készült, neves szakmai versenyekre is beválasztott és díjazott magyar asztrofotókat.

– Az univerzum egy szeletét látjuk minden alkalommal, amikor feltekintünk a csillagos égre. Az asztrofotózás ezt örökíti meg az utókornak. Bárki elindulhat ezen az úton, aki érdeklődik a téma iránt, persze azért alapvető csillagászati tudásra és némi kitartásra szükség van ahhoz, hogy igazán jó képek szülessenek. Nagy örömünkre országszerte egyre többen hódolnak az asztrofotózásnak – mondta el a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke, aki Feltóti Péter alelnökkel karöltve rögtönzött tárlatvezetést is tartott a megnyitót követően.

Látványos felvételeket láthat az érdeklődő közönség a várpalotai galériában
Fotó: Szabó Péter Dániel

A kiállítást idén is a Bakonyi Csillagászati Egyesület meghívására hozták el Várpalotára. Nagy Richárd, az egyesület várpalotai csoportjának vezetője elmondta, 2018-ban látta először a tárlatot Budapesten, s már akkor megfogalmazódott benne, hogy milyen jó volna Várpalotán is látni ezeket a csodálatos felvételeket. A Nagy Gyula Galéria impozáns környezete pedig további pluszt ad hozzá a fotókhoz.

A Csillag-Képek II. című asztrofotó-kiállítás augusztus 29-ig, minden héten szerdától szombatig, 10 és 18 óra között látható a várpalotai Nagy Gyula Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában