operettfesztivál

2020.08.23. 11:30

Gálvölgyi János Rátonyi Róbertre emlékezett

Rátonyi tehetségét, profizmusát mindenki elismerte, mondta Gálvölgyi János a III. Rátonyi Róbert Operettfesztiválon szervezett beszélgetésen Veszprémben.

Balla Emőke

20200819 Veszprém Petőfi Színház. Rátonyi Róbert operettfesztiál keretein belül beszélgetés Gálvölgyi Jánossal. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A rendezvény díszvendége, Gálvölgyi János Kossuth-díjas színművész Rátonyi Róbertre szeretettel emlékezett, akivel húsz évig együtt dolgozott a budapesti Thália Színházban. Hallgatta rajongói beszédét, figyelte szakmai profizmusát. Népszerű, tehetséges ember, csodálatos színész volt, nagy alázattal a szakma iránt, huszonnégy órából huszonhatot dolgozott. Nagy agya volt, könnyen tanulta a szövegeket.

Rátonyi felkarolta őt, pályája kezdetétől segítette, figyelte, reagált egy-egy televíziós fellépése után vagy a színházi próbákon.

Nagyon sok mindent lehetett tőle tanulni; nemcsak a tánclépéseket, a poentírozást, de azt is, miként kell segíteni a partnert a színpadon, hogyan kell leülni egy frakkban, viselni egy szmokingot, a mandzsettának ki kell látszani és térdig érő zoknit kell felvenni. Szerette a színházat, nagyon értett a színészek nyelvén. Amikor egy társulatban vendégként rendezett, szövegkönyvében minden szereplő mellé oda tette a színész fotóját, odaírta nevét, így már a kezdetekben úgy tűnt, hogy jól ismeri őket.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Nemlaha György művészeti író vezette beszélgetésen Gálvölgyi János felidézte Rátonyi legnagyobb sikereit, a közös előadásokat és kudarcokat is, például a Feketeszárú cseresznye című előadást, amit a nézők annyira nem értékeltek, hogy Rátonyi szerint „eszperantó közönség” ült a nézőtéren. Szerinte Rátonyinak a főiskolán kellett volna tanítani. Mindenki elismerte, hogy tehetséges, a szakma azonban nem szereti a népszerű embereket, munkabírásával, teherbírásával nem tudott mit kezdeni. Irigyelték őt, mert népszerű, sikeres volt, szerette a közönség. Egy rádiókabaré felvételén egyszer Gálvölgyinek azt mondták: „olyan vagy, mint a Rátonyi”. Ezt neki nem pozitívan mondták, de ő annak vette.

Gálvölgyi Jánossal Nemlaha György művészeti író és Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója beszélgetett Fotó: Pesthy Márton/Napló

Nagy megtiszteltetés érte őt, amikor 1990-ben Rátonyi könyvet írt róla. Azért, hogy ötvenkét éve megmaradt ezen a csodálatos, de buktatókkal teli pályán, Rátonyi Róbertnek annyit mond: Köszönöm!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában