Hangokból alkotott saját világ

2020.08.07. 17:30

Vasárnap mutatják be a játékszínben a Novecentót

A Novecento című monodrámát Oberfrank Pál adja elő, a bemutató vasárnap lesz a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

Balla Emőke

20200807 Veszprém Oberfrank Pál színész, a Petőfi Színház igazgatója Alessandro Baricco Novecento című monodrámájában Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Alessandro Baricco Novecento című drámájának története szerint a Virginian nevű óceánjáró gőzhajón, a két világháború közötti időszakban megfordul az akkori társadalom szinte minden képviselője. Egy szép napon a gőzös fűtője kosarat talál, benne egy gyermekkel, akinek a Danny Boodman T. D. Lemon Novecento nevet adja. A kisfiú fölcseperedik, a hajó fedélzetét pedig sosem hagyja el. A Virginian különös, állandó lakója esténként elkápráztatja zongorajátékával a vendégeket. S bár sosem jár a szárazföldön, mégis, miután a hajón megforduló utasok megjelenítik számára a körülötte formálódó társadalmakat, megalkotja saját, egyszemélyes világát.

Oberfrank Pál a készülő előadás kapcsán elmondta, a darab főszereplője sokféle helyzetet megél találkozásain keresztül, és ahogyan telnek fölötte az évek, folyamatosan letisztul, gondolatokban és érzelmekben egyaránt. Élete végének puritánságában eljut odáig, hogy egyetlen hang leütésében megtalálja azt a zenét, amit mindig is keresett önmagában. A színművész elmondta, miután Novecento sosem lép le a hajó fedélzetéről, mindezzel azt is megüzeni számunkra, hogy mi sem fordulhatunk ki saját magunkból, személyiségünket nem tagadhatjuk meg, önmagunk vállalásával hajózunk saját utunkon. Oberfrank Pál hozzátette, remek partnere Pingiczer Szilárd jazz-zongorista, aki két évig óceánjáró hajón zongorázott, így hiteles tapasztalataival gazdagítja az előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában