előadás Pápán

2020.09.24. 11:00

Vajda Péter nemcsak jeles természetbarát, irodalmár és pedagógus, de önzetlen könyvtárszervező is volt

Sok érdekességre derült fény Vajda Péter költő, író, pedagógusról Pápán élő oldalági leszármazottjának szeptember közepi előadásából.

Laskovics Márió

Kovácsné Vajda Edit nyugalmazott tanár, oldalági leszármazott előadásában részletesen vallott a Vajda Péter-féle szellemi örökségről Fotó: EpVE

Kovácsné Vajda Edit nyugalmazott tanár tartott előadást Leszármazotti szemmel Vajda Péterről címmel a Vajda Péter-emlékprojekt keretében, az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) és a Várostörténeti-Honismereti Kör szervezésében nemrég a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

A program elején az EpVE ügyvivője, a projekt koordinátora, Kerecsényi Zoltán elmondta, az emlékprojekt ideje alatt igyekeznek az érdeklődőkkel megismertetni a névadót. Ezt szolgálják az őszi ismeretterjesztő kiselőadások, életre hívott online Robinson Crusoe Olvasói Klubjuk, a Jókai Mór Városi Könyvtárral közösen meghirdetett rejtvényük, valamint a könyvtár honlapjáról letölthető feladatlapjaik is, melyek a jövő év elejére tervezett ifjúsági-honismereti vetélkedőre való jelentkezést segítik elő.

Kovácsné Vajda Edit oldalági leszármazott részletesen vallott a számára oly fontos Vajda-féle szellemi örökségről, a családi ősökről, a fennmaradt családtörténeti-családfakutatási munkákról. Idézetekkel, képekkel, egyéb archív dokumentumokkal színesítve taglalta a vanyolai emlékeket, Vajda Péter falu-, természet- és szabadságszeretetét, diákéveit, külföldi utazásait, irodalmári ténykedéseit, néhány fontosabb elbeszélését, illetve prózai költeményét, a nyelvtan-nyelvművelés területén kifejtett erőfeszítéseit, valamint – nyugdíjas tanár lévén – Vajda pedagógiai, iskolaszervezői működését. Az előadó kiemelte, hogy Vajda Péter nemcsak jeles természetbarát, irodalmár és pedagógus, hanem csupaszív könyvtárszervező is volt, aki saját könyvtárát odaadományozta egy önálló iskolai bibliotéka megalapozásához Szarvason. Olyan magyar ember volt, aki a népművelést élethivatásának tekintette.

Kovácsné Vajda Edit nyugalmazott tanár, oldalági leszármazott előadásában részletesen vallott a Vajda Péter-féle szellemi örökségről
Fotó: EpVE

Sokan nem tudják: Vajda Péter eredetileg orvosnak készült, s hogy végül nem az lett, egy kolerajárványnak volt köszönhető. Egy, a járvány idején kitört elégedetlenség szervezkedésével gyanúsították meg, ami miatt dacból inkább elhagyta az egyetemet. Az előadó felvillantott pár pillanatot a társadalomkritikus Vajda Péter alakjából is, szólt erkölcsi beszédeiről, amelyek haladó volta miatt felelősségre is akarták vonni a hatalmasok, csakhogy elítéltetése hirtelen halála miatt meghiúsult. Vajda Péter gondolatai, tanításai hozzájárultak az 1848-as magyar szabadság és függetlenség kivívásához, nem véletlenül tekintette Petőfi Sándor a példaképének őt, akitől halálakor versben búcsúzott.

Kerecsényi Zoltán ügyvivő megjegyezte, az EpVE új, egyedi, saját hímzett logójával ellátott maszkot készíttetett, mely beszerezhető az egyleti önkéntesektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában